Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Náchodská porodnice nachystala řadu novinek. Maminky tu mají rautové snídaně

Právě strava bývá během pobytu v nemocnicích velmi kritizovanou položkou. Porodnice v Oblastní nemocnici Náchod proto přichystala řadu změn, mezi které patří i novinky ve stravování. Novopečené maminky tu mají rautové snídaně, které chystají nutriční terapeutky.

Kromě nových prostor nachystala porodnice Oblastní nemocnice Náchod i řadu dalších novinek pro jak pro budoucí, tak pro novopečené maminky. Patří mezi ně předporodní kurzy, těhotenská cvičení nebo rautové snídaně.

„Při cvičení projdeme všechny uvolňující cviky, které se rodičkám budou hodit na porodním sále. Mohou navíc takto podpořit porod hned v začátku už doma. Učíme je také vhodně dýchat, což pomáhá uvolnění pánve a celého těla, a kontrakce jsou pak snesitelnější,“ říká porodní asistentka Markéta Kozáková. Při kurzech se ženy zároveň seznámí s prostředím porodnice a s porodními asistentkami.

Ženy hospitalizované v náchodské porodnici vítají především novinku rautových snídaní. Jejich příprava začíná v šest hodin ráno a složení vybírají nutriční terapeutky. „Maminky by měly mít vyváženou stravu, protože kojí. Měly by mít stravu nutričně hodnotnou s vyšším obsahem bílkovin, tuků a sacharidů a dostatek zeleniny,“ říká nutriční terapeutka Lenka Urbanová. Důležité je, aby šlo o zeleninu, která nenadýmá, což splňují například rajčata, okurky, ledový salát nebo mrkev.

„Nejprve jsme zjišťovali pomocí dotazníků, co by maminky preferovaly. Mezi odpověďmi bylo hlavně ovoce, mléčné výrobky nebo různé typy pečiva, sýry, müsli a další cereální produkty,“ uvádí manažer stravovacích provozů nemocnice Dušan Krištof.

Právě strava byla v minulých letech nejvíce kritizovaným bodem při hospitalizacích v porodnici. „Škoda, že jsem rodila před třemi měsíci. Strava byla tragická, to se fakt nedalo jíst, měla jsem tři dny hlad,“ píše na sociálních sítích Monika Křivčíková Sidorová. „No hurá! Konečně někoho napadlo, že žena po porodu neocení k snídani čerstvý rohlík s umělou šunkou, k obědu knedlíky s omáčkou a k večeři chleba chuti koberce,“ přidává se Eliška Suková.

Stížnosti na stravu v porodnici se ale zdaleka netýkaly jen Náchoda. „Nikdy nezapomenu na první večeři po porodu. Dostaly jsme čerstvé pečivo s nějakou pomazánkou z cibule, obojí přitom silně nadýmá. Což prostě nechcete, jednak proto, že je žena po porodu celá rozbolavěná a jednak samozřejmě kvůli miminku a kojení,“ říká Marta Adamů, která před třemi lety rodila v Hradci Králové.

I Fakultní nemocnice Hradec Králové ale ve stravě značně pokročila. Nejen v porodnicích, ale i na ostatních odděleních mají pacienti možnost zvolit si od února novou dietu 3 FIT, která je určená především pro mladší pacienty s krátkodobou hospitalizací, kteří se snaží stravovat zdravěji. „Dieta 3 FIT preferuje rostlinné tuky před živočišnými, zvýšení příjmu ovoce a zeleniny či luštěnin. Omezeno je doslazování a používání soli,“ popisuje mluvčí nemocnice Jakub Sochor. V jídelním lístku diety 3 FIT se tak objevují jídla jako žito s medem, skořicí a jablky, šmakoun nebo hummus, tedy pomazánka z rozmixované cizrny.  

Zejména v prvních měsících života je zažívací trakt dítěte velmi citlivý a kojící ženy by se proto měly vyhýbat nadýmavým potravinám. Mezi ty patří zejména čerstvé ovoce, fazole, hrášek a některé druhy zeleniny jako květák, kapusta nebo cibule. Nadýmání způsobují také sycené nápoje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Oblastní nemocnice Náchod

Štítky porodnice, Náchod, porod, dítě, maminka, strava, raut, snídaně, nemocnice, Oblastní nemocnice Náchod, Jakub Sochor, Marta Adam, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Richter

To jsou novinky ... v roce 2021 ....

Sobota, 25. září 2021, 00:48Odpovědět

Náchodská porodnice nachystala řadu novinek. Maminky tu mají rautové snídaně  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.