Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V centru Náchoda je nové testovací místo. Čestné prohlášení už k prokázání bezinfekčnosti nestačí

V centru Náchoda na pěší zóně Kamenice otevřelo nové testovací místo. Antigenní testy tu provádí odběrem ze slin. Ministerstvo zdravotnictví navíc zpřísnilo pravidla pro vstup na kulturní akce a sportoviště včetně koupališť. Čestné prohlášení o bezinfekčnosti už nestačí.

Nové testovací místo naproti budově ČSOB v Náchodě má otevřeno každý všední den od 7 do 18 hodin a v sobotu od 9 do 18 hodin. Není potřeba žádná rezervace a laboratoř slibuje výsledek i s certifikátem do pár minut.

Bezplatné testování pro osoby pojištěné u českých zdravotních pojišťoven nabízí i Oblastní nemocnice Náchod, kde provádí nejenom antigenní, ale i citlivější PCR testy. 

Na antigenní test proplacený zdravotní pojišťovnou mají lidé nárok jednou za sedm dnů. Platnost testu je 72 hodin. Na bezplatný PCR test mají lidé nárok dvakrát za měsíc. Jeho platnost je delší, aktuálně sedm dnů. Pokud někdo potřebuje test častěji, může se otestovat jako samoplátce.

Od 1. září se však už preventivní testy na covid z pojištění hradit nebudou. Výjimku budou mít děti do 12 let, protože pro ně zatím není dostupné očkování. Testy budou i nadále hrazeny také lidem, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou nechat očkovat, a těm, kteří už s očkováním začali, ale nemají ho dokončené. 

Čestné prohlášení už nestačí

Ministerstvo zdravotnictví navíc zpřísnilo pravidla k prokázání bezinfekčnosti. Čestné prohlášení, samotest nebo test od zaměstnavatele už nestačí. Ti, kteří nemají čtrnáct dní od ukončeného očkování nebo méně než 180 dnů od prodělaného covidu, musí doložit potvrzení přímo z laboratoře.

Kdo chce navštívit restauraci, kulturní akci nebo sportoviště včetně koupaliště, musí u sebe mít oficiální potvrzení o negativním testu, který provedla certifikovaná laboratoř. Certifikát ze všech certifikovaných laboratoří je také možné si stáhnout na webu Ministerstva zdravotnictví ČR nebo do mobilní aplikace TEČKA.

Ohodnoť článek

Foto ELECTROLYTE | Zdroj ELECTROLYTE, Ministerstvo zdravotnictví ČR

Štítky testování, koronavirus, antigenní testy, Náchod, čestné prohlášení, bezinfekčnost, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, laboratoř, očkování, Československá obchodní banka, Oblastní nemocnice Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V centru Náchoda je nové testovací místo. Čestné prohlášení už k prokázání bezinfekčnosti nestačí  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.