Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Parta nadšenců na Broumovsku rekonstruuje historické koupaliště

Bývalé obecní koupaliště u Heřmánkovic na Broumovsku bylo dvacet let zavřené. Před třemi lety tu ale začala na revitalizaci celého areálu pracovat místní skupina nadšenců. Letos tu návštěvníkům nabízejí koupání, písečnou pláž, megaskluzavku pro děti a spoustu dalších sportovních atrakcí.

Než jsme si s provozovatelem Danielem Pancnerem začali povídat o Koupále Janovičky, jak se areál jmenuje, seděl zrovna v traktoru. „My tady pracujeme neustále. Je pořád co dělat a zlepšovat. Makáme tu už tři roky a dá se říct, že každý týden tu návštěvníkům nabízíme něco nového,“ vysvětluje.

Daniel společně s dalšími kamarády, se kterými tvoří neziskovku, na revitalizaci areálu pracují už tři roky a od té doby se prostor změnil k nepoznání. Dvacet let nepoužívané, chátrající koupaliště se postupně proměňuje před očima. Zkušební provoz pro veřejnost parta nadšenců zahájila už vloni. Vstupné ale stále zůstává dobrovolné.

Dominantou koupaliště je přírodní požární nádrž se vstupem na vlastní nebezpečí. „Voda je průzračně čistá, lidé si tu navíc mohou půjčit paddleboardy, skimboardy. Máme tady U rampu, takže si tu můžou zajezdit na skateboardu nebo třeba na koloběžce. Cyklisté si zase mohou zařádit na pumptrackové dráze,“ vyjmenovává Daniel Pancner. Koupálo Janovičky je totiž zároveň multifunkčním kulturně-sportovním areálem.

Kromě požární nádrže místní areál nabízí písečnou pláž nebo velkou, zhruba padesátimetrovou skluzavku. V areálu se dá i přespat, k dispozici je teepee a do budoucna také modrobílé chatičky v řeckém stylu, které zatím čekají na kolaudaci.   

Skupina dostala na revitalizaci celého areálu peníze z Evropské unie v rámci česko-polské spolupráce. „Díky tomu jsme mohli postavit například velké pódium. Máme tady i společenskou budovu se sálem,“ říká Pancner. Pravidelně se tu díky tomu koná řada akcí. Například 14. srpna tu bude velká přehlídka tanečních vystoupení základních uměleckých škol z české i polské strany hranice. A 19. srpna tu pro změnu pořádají mezinárodní turnaj v nohejbalu.

„Od Místní akční skupiny Broumovsko jsme teď také dostali peníze na projektor a plátno, takže budeme dělat letní kino, rádi bychom to v srpnu zahájili. Letos začínáme, ale od příštího roku pojedeme naplno,“ dodává.

Do budoucna chtějí Daniel s celou partou ještě areál doplnit o trampolíny, na kterých budou moci například lyžaři a snowboardisté trénovat orientaci ve vzduchu.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Koupálo Janovičky

Štítky koupaliště, rekonstrukce, Janovičky, Heřmánkovice, Broumovsko, sportovní areál, revitalizace, koupání, Evropská unie, pláž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parta nadšenců na Broumovsku rekonstruuje historické koupaliště  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.