Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jaroměř řeší černé skládky přímo v centru města

Přímo v centru města v Jaroměři vznikají černé skládky – nevábná zákoutí s odpady, které patří na sběrný dvůr. Město jen v letošním roce už zlikvidovalo patnáct černých skládek, za což zaplatilo přes 150 tisíc korun.

„Za černou skládku lze označit místo, kde jsou v rozporu se zákonem ukládány odpady. Osoby, které na tato místa odpady uložily, jsou jen velmi obtížně zjistitelné,“ uvádí Iveta Kovaříková, ředitelka Technických služeb města Jaroměře.

Přímo v centru města tak vznikají zákoutí s odpady, které patří do nádob na tříděný odpad nebo na sběrný dvůr. A to i přesto, že místní mohou ukládat odpad na sběrný dvůr zdarma. „Abychom vyšli vstříc občanům Jaroměře, prodloužili jsme provozní dobu na sběrném dvoře v pondělí a středu do 18 hodin a v sobotu do 13 hodin,“ dodává Kovaříková.

Zakladatelům černé skládky přitom hrozí vysoké pokuty. Ve správním řízení mohou zaplatit až 50 tisíc korun a pokud černou skládku řeší přímo Česká inspekce životního prostředí, může pokuta dosáhnout až milionové výše. Za černou skládku přitom může být považovaná už i odložená igelitka u kontejnerů.

V letošním roce jsme zlikvidovali patnáct černých skládek, které nás všechny stály více jak 150 tisíc korun. V přestupkových řízení byli pokutovaní tři zakladatelé černé skládky,“ říká Kovaříková.

Podle místních ale problém černých skládek nezpůsobují přímo lidé, kteří v dotčené oblasti žijí, ale lidé z okolí, kteří sem dováží nepořádek v autech. Místní proto navrhují, aby město na místa, kde nelegální skládky vznikají, naistalovalo kamery. „Kamerový systém nemůže být u každého kontejneru, je to otázka nejen peněz, ale také svobody – chceme, aby nás na každém kroku sledovala kamera?“ ptá se ředitelka.

Aby město problém zmírnilo, chystá se v období od 12. července do 29. srpna vyvážet černé popelnice každý týden. Standardně je totiž vyváží jednou za 14 dní.

Ohodnoť článek

Foto Město Jaroměř

Štítky odpad, skládka, popelnice, nepořádek, sběrný dvůr, Jaroměř, černá skládka, centrum města, Česká inspekce životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroměř řeší černé skládky přímo v centru města  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.