Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jičín začíná řešit pozemky pro Odpočinkovou zónu Cidlina. Od církve chce koupit šest parcel

Město Jičín začíná plánovat, jak vyřešit pozemky pod budoucí Odpočinkovou zónu Cidlina. Šest parcel aktuálně patří Římskokatolické církvi. Ačkoliv se nejdřív uvažovalo nad výměnou, nyní to vypadá, že je bude muset radnice nakoupit. Městskou kasu by to vyšlo na 11,2 milionu korun.

Už v roce 2009 město s církví uzavřelo smlouvu o smlouvě budoucí. „Týkala se pozemků pro plánované propojení ulice Luční a ulice Popovická poblíž MŠ Máj, a dále pozemků podél Cidliny, kudy by mohla vést propojka ulice Pražské s ulicí Popovická,“ potvrdil Hradecké Drbně mluvčí radnice Jan Jireš

Na pozemcích u mateřské školy má vzniknout parkoviště. To by mělo vzniknout souběžně s plánovaným rozšířením školky. Na pozemcích církve mají vzniknout i stezky pro pěší a cyklisty, mobiliář s rekreačními prvky a park.  

Problémy s projektovou dokumentací 

Původně mělo projekt zóny vytvořit uskupení architektů Klára Novotná, Karel Novotný, Tereza Mirská a Jiří Neuvirt, které v roce 2019 vyhrálo krajinářsko-architektonickou soutěž. Kvůli neschodám ohledně ceny nakonec architekti od chystaného kontraktu s městem letos odstoupili.  

Cena projektové dokumentace byla stanovena na 2,8 milionu korun. "Vítězný kolektiv ale vznesl požadavky, které by znamenaly navýšení nákladů přes uvedenou hodnotu. To není vzhledem k zákonu o veřejných zakázkách možné," uvedl mluvčí radnice. 

Město tak nakonec oslovilo druhého v pořadí, firmu Rehwaldt Landscape Architects. S tou město podepsalo smlouvu v létě loňského roku. Nakonec si společnost za projektovou dokumentaci řekla 3,23 milionu korun bez DPH. Skupina vytváří návrh, projektovou dokumentaci a zařizuje vše potřebné pro získání povolení na stavbu zóny. Vše by mohlo být hotové na jaře roku 2022. 

Nápad vybudovat zónu je 20 let starý  

O vybudování odpočinkové zóny na dosud nevyužívaném území mezi sídlištěm Nové Město a řekou Cidlina je starý 20 let. Radnice plánuje, že bude lokalitu měnit postupně během několika následujících let. 

Lokalita je důležitá zejména pro lidi ze sídliště Nové Město, u kterého žádný park či veřejná zeleň nejsou. Náklady na vybudování odpočinkové zóny o rozloze kolem 7,5 hektaru město odhaduje na 40 milionů korun. 

V zóně Cidlina by měly vzniknout například vycházková trasa a park, herní místa a hřiště pro děti i dospělé, psí hřiště, pumptracková dráha pro jízdu na kole, několik mostů a lávek, odpočinková místa, skatepark, letní kino, grilovací koutky, trať pro in-line bruslení či kopec pro sáňkování. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto stavbaweb.cz

Štítky Odpočinková zóna Cidlina, Jičín, pozemek, nákup, plán, dokumentace, návrh, Cidlina, církev, Katolická církev, projektová dokumentace, Karel Novotný, Nové Město, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín začíná řešit pozemky pro Odpočinkovou zónu Cidlina. Od církve chce koupit šest parcel  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.