Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Loňský přebytek hospodaření dá Jičín na investice. Peníze poputují do sportovní haly i stavby silnic

Jičínští zastupitelé se shodli na tom, že přidělí zůstatek loňského hospodaření ve výši 23,4 milionu korun na investice. Pořídí se za ně zateplení, provedena bude i rekonstrukce elektroinstalace a výměna osvětlení ve sportovní hale. Celkové investice města se v letošním roce zvýší na devadesát milionů korun.

Zůstatek na účtu města přesáhl po finančním vypořádání loňského hospodaření částku 46 milionů korun. Polovinu peněz už radnice předem zapojila do výdajů letošního rozpočtu. K rozdělení tedy zůstalo více jak 23 milionů korun.  

Radnice odhaduje, že náklady na investici do sportovní haly by mohly být ve výši přes jedenáct milionů korun. Investovat se ale bude také do stavby silnic v průmyslové zóně, do pokračování opravy střechy městského úřadu na Žižkově náměstí a do výkupu pozemků v zóně Cidlina. Počítá se i s obnovou vybavení technických služeb a s výdajem na projektovou dokumentaci stavby multifunkční haly.

Město získalo v loňském roce jedenáct milionů korun za prodej pozemků. Tyto peníze byly získány nad plán.

Kvůli očekávanému poklesu příjmů z titulu koronavirové krize Jičín v rozpočtu pro tento rok meziročně snížilo investice o polovinu. Z původních 133 milionů korun na 66 milionů korun. Díky přebytku bude moci jičínská radnice udělat i další dlouhodobě plánované investice, se kterými rozpočet původně nepočítal.

Přebytek rozpočtu minulého roku byl podle starosty Jana Malého (ANO) dán několika důvody. „V září jsme přijali úsporná opatření, kdy jsme snížili provozní výdaje škol a snížili dotace příspěvkovým organizacím. Také jsme dostali od státu kompenzační příspěvek 20 milionů korun, naplňovaly se i daňové příjmy," řekl Malý.

Hlavní investicí města je rekonstrukce stacionáře Domovinka pro seniory, kam by letos mělo jít 22 milionů korun. Celá přestavba, která byla zahájena v loňském roce, by měla vyjít na třicet milionů korun a skončit má v polovině příštího roku.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Jičín, investice, sportovní hala, stavba, rekonstrukce, průmyslová zóna, peníze, Jan Malý, koronavirová krize, Žižkov, Cidlina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loňský přebytek hospodaření dá Jičín na investice. Peníze poputují do sportovní haly i stavby silnic  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.