Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Města v Královéhradeckém kraji kvůli pandemii škrtají investice

Větší města v Královéhradeckém kraji očekávají kvůli dopadům epidemie koronaviru výpadek příjmů v souhrnu v desítkách až stovkách milionů korun. Radnice proto začínají hledat úspory a šetřit. Někde již škrtli nebo odložili chystané investice. Představitelé měst se shodují, že přesnější odhady výpadku daňových příjmů se zatím dělají velmi obtížně.

Stotisícový Hradec Králové by podle náměstkyně primátora pro ekonomiku Moniky Štayrové (ANO) při odhadovaném patnáctiprocentním výpadku daňových příjmů letos přišel asi o 270 milionů korun. "V současné době máme zjištěný dopad ve výši 100 milionů korun," řekla náměstkyně. Ke škrtům v letošním rozpočtu ale město podle ní zatím přistupovat nemusí, protože z hospodaření loňského roku má k volnému použití přebytek 297 milionů korun. Rada města navrhla, aby z nich šlo 150 milionů do programu Antivirus, který má zmírnit dopad pandemie koronaviru na občany, podnikatele a organizace města. Případné škrty by se podle Štayrové dotkly připravovaných investic, které nejsou zařazeny v letošním rozpočtu nebo střednědobém rozpočtovém výhledu.

Město Náchod zatím odhaduje pokles příjmů o 26 milionů na 383 milionů korun, tedy o šest procent. Výdaje však již seškrtalo zhruba o 48 milionů korun a nevylučuje při nepříznivém vývoji další škrty. "Škrty jdou především na úkor naplánovaných investic, které jsou odloženy do roku 2021," řekla starosta Jan Birke (ČSSD).

Do příštího roku město Náchod přesunuje především plánované opravy chodníků a komunikací. Největší položku z celkem 30 přesunutých akcí tvoří oprava Purkyňovy ulice za asi 20,5 milionu korun. Ostatní akce jsou většinou v řádu stovek tisíc korun až nízkých jednotek milionů korun.

Podle starosty Rychnova nad Kněžnou Jana Skořepy (Nezávislí za Rychnov) je stanovení výpadku příjmů velmi obtížné. "Nikdo to neumí spočítat, jsou jen různé odhady. Jisté ale je, že příjem z daní pro město byl v květnu zatím o 3,3 milionu korun nižší než loni," řekl. Rychnov podle něj dosud škrtl investici 82 milionů do stavby bytového domu. Financována měla být ze státní dotace a z úvěru 42 milionů korun. V době nejistých příjmů se však město nechce zadlužovat. Z podmínek dotace a spolufinancování úvěrem navíc vyplývalo pro nájemníky neúměrně vysoké nájemné," řekl Skořepa.

Radnice Jičína se bude snažit omezit běžné výdaje. "První odhady hovoří o snížení daňových příjmů pro obce v roce 2020 o deset až 15 procent. Pokud jde o rok 2021, určitý dopad je téměř jistý, ale nelze ho předvídat," uvedl mluvčí Jičína Jan Jireš. Dodal, že město má zřízené dva kontokorentní úvěry, které letos hodlá čerpat. Příjmy se bude snažit posílit i prodejem pozemků.

O škrtání investic v letošním roce Jičín neuvažuje. "Všechny naplánované investice jsou zcela nutné a žádnou nelze označit za zbytnou. Naprostá většina velkých investic má také schválenou dotaci a škrtnutím takové investice by město o dotaci přišlo," řekl Jireš.

Výdaje již města měla s řešením dopadů pandemie či nákupem ochranných pomůcek. Hradec Králové z desetimilionové krizové rezervy zatím vyčerpal 2,2 milionu korun. Město Náchod mělo náklady pět milionů korun a město Jičín asi 230.000 korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, hospodářství, koronavirus, Královéhradecký, investice, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, pandemie covidu-19, Monika Štayrová, Jičín, Náchod, úvěr, ANO 2011, Jan Skořepa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města v Královéhradeckém kraji kvůli pandemii škrtají investice  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.