Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

MHD v Jičíně zajišťuje místní dopravce, BusLine skončil. Jízdenka stojí 7 korun

Městskou hromadnou dopravu v sedmnáctitisícovém Jičíně od začátku ledna zajišťuje dopravní firma místního podnikatele Milana Fejfara. Město s ní uzavřelo smlouvu na deset let. Dosavadní dopravce, společnost BusLine, s posledním prosincem loňského roku v Jičíně skončil. Hodnota kontraktu na zajištění jičínské MHD je asi 1,7 milionu korun ročně. ČTK to dnes řekl mluvčí radnice Jan Jireš.

S novým dopravcem přišel také nový jízdní řád, který podle radnice zohlednil požadavky obyvatel. Hlavní novinkou je prodloužení linky v ulici Přátelství v jižní části města. "Každý rok bude město jízdní řád vyhodnocovat a v dalších letech může doznat dalších změn," uvedl Jireš.

Provozovatel Milan Fejfar loni zvítězil ve výběrovém řízení, ve kterém nabídl nejnižší cenu 49 korun bez DPH za ujetý kilometr. O zakázku se ještě ucházela firma BusLine, ale nabídla vyšší cenu. Do konce roku 2029 by měl dopravce najet okolo 350.000 kilometrů, tedy 35.000 kilometrů ročně. Náklady bude hradit město. O uhrazené jízdné od cestujících dopravce sníží částky fakturované městu.

Fejfar musí na linku vysílat autobus s minimální kapacitou 25 cestujících, z toho nejméně 15 míst musí být pro sedící. Vozidlo musí umožňovat i přepravu handicapovaných. "Na linku jsme nasadili nový nízkopodlažní autobus Mercedes Sprinter s plošinou pro invalidy," řekl Fejfar.

V Jičíně je jedna trasa MHD v podobě smyčky vedoucí přes celé město. Jezdí v pracovních dnech. Plné jízdné činí sedm korun, zlevněné pět korun, důchodci mají přepravu zdarma.

Autoři

Štítky ČR, správa, MHD, Jičín, městská hromadná doprava, BusLine, Mercedes-Benz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MHD v Jičíně zajišťuje místní dopravce, BusLine skončil. Jízdenka stojí 7 korun  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.