Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Strojírenská firma v Jičíně se výrazně rozrostla. Nová hala má 3700 metrů čtverečných

Strojírenská firma Seco Industries, která v Jičíně vyrábí zahradní traktory na sekání trávy, litinové odlitky a válce do naftových motorů, dokončila stavbu nové obrobny odlitků za téměř 90 milionů korun. Investice by měla firmě pomoci zvýšit kapacitu obrábění o 50 procent.

"Nová hala zároveň významně zlepší pracovní prostředí pro více než 100 zaměstnanců, kteří na obrobně pracují," řekl dnes ředitel společnosti Tomáš Linhart.

Obrobnu odlitků o rozloze 3700 metrů čtverečných začali stavbaři z firmy Swietelsky stavební budovat loni v listopadu. Hala vyrostla ve stávajícím jičínském areálu Seco Industries. Slévárenský provoz firmy dělá především odlitky z tvárné litiny pro automobilový průmysl. Roční produkce činí přes dva miliony kusů litinových obrobků.

Nová obrobna je podle Linharta další z řady rozvojových investic a modernizací výrobního závodu. Například v roce 2017 firma v divizi zahradní traktory pořídila nová práškovou lakovací linku.

Loni Seco Industries vykázala při tržbách 1,22 miliardy korun zisk 28 milionů korun. Firma má téměř 600 zaměstnanců. Hlavní část výkonů připadá na produkci traktorů na sekání trávy. Většina jich jde na export, hlavními odbytišti jsou země Evropské unie. Vložené válce z Jičína odebírá například švédská automobilka Scania, uplatňují se v motorech autobusů či traktorů.

Historie výroby zemědělských strojů v Jičíně začala vznikem továrny Knotek v roce 1888. Před první světovou válkou se firma Knotek stala největším dodavatelem hospodářských strojů v rakouské monarchii. Po 2. světové válce znárodněný podnik působil pod názvem Agrostroj. Po roce 1989 továrna nesla název AGS a později Seco Group. Loni firma Seco Group zanikla fúzí se svým jediným akcionářem, společností Seco Industries.

Foto Seco Industries,

Štítky ČR, stroje, firmy, Seco Industries, Jičín, traktor, Tomáš Linhart, továrna, Seco Group, druhá světová válka, Evropská unie, první světová válka, Scania

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strojírenská firma v Jičíně se výrazně rozrostla. Nová hala má 3700 metrů čtverečných  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.