Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zemní práce na obchvatu Jičína jsou v polovině

Hlavní zemní práce na výstavbě severovýchodního obchvatu Jičína jsou přibližně v polovině. Stavbaři se nyní soustředí na vybudování 23 metrů dlouhého mostu přes silnici mezi Valdicemi a Studeňany. Novinářům to dnes sdělil mluvčí jičínské radnice Jan Jireš. Obchvat je přeložkou frekventované silnice druhé třídy v úseku Robousy - Valdice. Stavba začala loni na podzim.

"Výstavba přeložky II/286 bude probíhat ještě po celý příští rok. Zprovoznění je plánováno na první polovinu roku 2021," řekl Jireš.

Obchvat, který má přijít na 205 milionů korun s DPH, bude dlouhý 3,5 kilometru. Měl by vyvést z Jičína osobní i nákladní tranzitní dopravu vedoucí od Hradce Králové směrem na Semily a naopak. Dosud frekventovaná silnice ve směru na Semily vede v Jičíně například kolem nemocnice, sportovního areálu a známé lipové aleje.

Po nové silnici auta minou i obec Valdice. Investorem je Královéhradecký kraj, který získal dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Stavbu zajišťuje firma M - Silnice, město pomohlo s výkupy pozemků.

Stavba koncem obchvatu nekončí

Součástí projektu jsou také podchody, jeden u Robous a druhý přibližně v polovině nové komunikace. Stavbaři vybudují kromě silnice také protihlukové stěny, dvě okružní křižovatky včetně osvětlení, most a přeloží inženýrské sítě.

Jičín je významným regionálním dopravním uzlem. Kříží se tam hlavní silniční tahy od Mladé Boleslavi do Krkonoš a od Liberce do Hradce Králové. Doprava na těchto tazích už Jičín míjí po dříve vybudovaných obchvatech. Po dokončení přeložky silnice II/286 bude mít Jičín hotov obchvat města ze tří čtvrtin. Chybět bude úsek mezi Valdicemi a silnicí ve směru na Turnov.

 

Autoři

Štítky ČR, správa, silnice, stavby, Jičín, Valdice, Robousy, Studeňany, Hradec Králové, Semily, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemní práce na obchvatu Jičína jsou v polovině  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.