Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jičín vypíše tendr na firmu, která zajistí městskou dopravu

Sedmnáctitisícový Jičín vypíše soutěž na dopravce, který by po dobu nejvýše deseti let měl zajišťovat městskou hromadnou dopravu (MHD). Rozhodli o tom městští zastupitelé, řekl mluvčí radnice Jan Jireš. Město má smlouvu uzavřenou se společností BusLine od roku 2013 do konce roku 2019. Zastupitelé také schválili maximální částku, kterou by město mělo za MHD ročně dávat. "Zastupitelé odsouhlasili strop ve výši 1,75 milionu korun," řekl Jireš.

Jičín platí firmě BusLine ročně téměř jeden milion korun, což představuje většinu nákladů spojených s provozem MHD. Podle radnice náklady městu v příštích letech vzrostou. "Cena vyplyne až z výběrového řízení. Lze předpokládat navýšení ceny oproti té stávající. U regionální dopravy se totiž běžně ceny pohybují 45 korun za ujetý kilometr. U linek, které vedou převážně městskou zástavbou, jsou ceny ještě vyšší," uvedl Jireš.

V Jičíně je jedna trasa MHD. Dopravce najezdí ročně asi 32 tisíc kilometrů s aktuální cenou 30 korun za kilometr. Město připravuje od roku 2020 změny v MHD. Největší z nich by mělo být prodloužení trasy asi o jeden kilometr tak, aby autobusy obsloužily větší část Nového Města. "Po tomto prodloužení by se úhrn najetých kilometrů navýšil na přibližně 35 tisíc kilometrů za rok. Cestující z městské části Nové Město jsou nejčastějšími uživateli MHD," řekl Jireš.

Zastupitelé také hlasovali o žádosti společnost BusLine o dotaci od města ve výši 400 tisíc korun na modernizaci vozového parku v termínu do 31. října 2019. To ale zastupitelé zamítli.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky ČR, správa, doprava, MHD, Jičín, městská hromadná doprava, BusLine

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín vypíše tendr na firmu, která zajistí městskou dopravu  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.