Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Jičínský pohádkový festival bude zaměřený na vědu

Letošní 33. ročník festivalu Jičín - město pohádky, který se uskuteční 11. až 15. září, bude zaměřený na vědu a ponese podtitul Věda děda Vševěda. Poprvé pořádání festivalu zajistí město. Předchozí hlavní pořadatel, Nadační fond - Jičín město pohádky, se toho po konci loňského ročníku vzdal. S radnicí ale fond na festivalu dál spolupracuje.

Loni festival navštívilo přes 37.000 lidí. "Téma vědy prostoupí celým festivalem. Jičín do svého centra pozve všechny vědce a zvědavce, čaroděje a dobroděje, kosmonauty, mimozemšťany i pozemšťany, kouzelníky, skřítky," uvedla produkční festivalu Šárka Bekrová. Jičín by se měl v první polovině září proměnit v sídlo divů, pokusů, magie a kouzel. Děti by měly zjistit, že pátrání po přírodních zákonech je nejen poučné, ale i zábavné. Představí se například liberecké science centrum iQLandia nebo Úžasné divadlo fyziky.

Festival nabídne desítky hudebních, divadelních a tanečních představení a dalších akcí. Zahájí ho tradiční pohádkový průvod, na programu jsou i pohádkové dílny, vystoupení profesionálních i amatérských umělců, škol a zájmových spolků. Technický park v Masarykově divadle ukáže různé moderní technologie. Chybět nebude tradiční jarmark a pouťové atrakce, vycházet budou Pohádkové noviny. Vrcholem festivalu bude sobotní program, který pořadatelé teprve oznámí.

Nadační fond - Jičín město pohádky konec pořadatelství festivalu loni na podzim odůvodnil tím, že na to už nemá finanční ani personální kapacity. Práva k festivalu a jeho ochranným známkám fond převedl na město. Radnice následně oznámila, že udělá vše pro to, aby festival pokračoval. Na odboru kultury a cestovního ruchu vytvořila pracovní místo produkční, která má festival na starosti. Radnice zvedla i podporu festivalu zhruba na 2,5 milionu korun z loňských 1,5 milionu korun.

Festival se musel již v roce 2019 vyrovnat se ztrátou hlavního sponzora. Kvůli pandemii covidu se pak festival v roce 2020 nekonal a v roce 2021 byl v omezeném rozsahu a ztratil další sponzory. Pro loňský ročník radnice v rámci podpory festivalu dala půl milionu korun na plat ředitelky festivalu. Ta festival zorganizovala a pak skončila. Pro letošní ročník festival sehnal nového generálního partnera, a to výrobce zdravotnických prostředků, léčiv a kosmetiky Aveflor.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jičín město pohádky

Štítky ČR, zábava, správa, festival, pohádka, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičínský pohádkový festival bude zaměřený na vědu  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.