Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Jičíně se pokračuje s investicemi do staveb a projektů

Několik stavebních a investičních projektů je v Jičíně realizováno a město začíná s novými. Ve výstavbě je nová obytná zóna, staví se také nová multifunkční hala, ve městě se budují nové podzemní kontejnery a rekonstruován je i denní stacionář Domovinka.

Nová obytná zóna a SeniorCentrum

Aktuálně probíhají práce na infrastruktuře jednoho z největších projektů ve městě. Jedná se o oblast bývalých kasáren, kde vznikne nová obytná zóna a u lipové aleje vyroste i soukromé SeniorCentrum. Podzemní inženýrské sítě budou instalovány na desetihektarové ploše. Spolu s nimi budou vybudovány také ulice i veřejná prostranství včetně zeleně a mobiliáře. Práce byly zahájeny letos na jaře a skončí v polovině roku 2025. „Město nabídne parcely pro rodinné a obytné domy k prodeji. Celková cena za vybudování infrastruktury je více než 208 milionů korun,“ je uvedeno v tiskové zprávě. Většina investovaných peněz se městu vrátí do rozpočtu prodejem parcel.

V prvním kroku byla zbourána stará budova kasáren a plocha se vyčistila od dřevin a dětského hřiště. Následovat bude otevření nového hřiště s novými herními prvky. Mimo nové obytné zóny vznikne u lipové aleje soukromé SeniorCentrum.  

Multifunkční hala

Ve sportovním areálu probíhá výstavba nové multifunkční haly, která vznikne zastřešením dvou tenisových kurtů. Sporty tu budou moci být provozovány v průběhu celého roku. Nejen sezónně, jako tomu bylo dosud. Hala za více než 51 milionů korun bude hotová za rok. Jedná se o jednu z největších investic současné doby.

„Jsem přesvědčen, že víceúčelová hala přispěje k dalšímu rozvoji sportu v našem městě a vytvoří podmínky pro tenisovou mládež. Věřím, že tenis naváže na svoji bohatou historii započatou tenisovými kurty pod Čeřovkou,“ uvedl starosta Jan Malý.

Sportovní areál

Peníze jsou investovány do sportovního areálu, ve kterém byla zateplena sportovní hala a vyměněna byla elektroinstalace a osvětlení. V současnosti se buduje rampa pro bezbariérový přístup a zahájena bude také stavba nového schodiště k hlavnímu vstupu. Rekonstruováno je také hlediště u venkovního hřiště házené.

Základní škola Husova dostane nový kabát

Rekonstrukci potřebovala fasáda Základní školy Husova. Pracovníci odstraňují nestabilní části fasády a probíhají také hlavní práce, které budou hotovy na začátku nového školního roku.

„Jsem velmi rád, že běží oprava fasády, je to jedna ze tří velkých investic, které je nutné ve školství provést v současnosti vedle rekonstrukce vývařovny na ZŠ Poděbradova a opravě střechy ZŠ 17. listopadu. Těším se z toho, že se po deseti letech příprav rozběhla výstavba Kasáren, že budeme mít opravený Čestný dvůr v lodžii i bezbariérovou domovinku pro seniory, ale snad nejvíce se těším, až se rozeběhnou hodiny na sv. Ignáci. Důležité pro budoucnost města je, že běží i příprava budoucích investic,“ uvedl první místostarosta Petr Hamáček.

Rekonstrukce denního stacionáře Domovinka

Zařízení Domovinka je rekonstruováno od roku 2020 a práce mají skončit letos. Budova byla ve velmi špatném stavu. Dokonce v horším, než se předpokládalo. Nově bude budova bezbariérová a přibude zázemí pro personál. Kapacita bude navýšena z dvaceti na pětatřicet míst pro seniory. Částka, za kterou je budova rekonstruována, se souká na šestačtyřicet milionů korun. Necelých dvacet milionů korun půjde z dotací od Královéhradeckého kraje.

Čestný dvůr ve Valdštejnské lodžii

Do svého konce směřují práce na vestavbě multifunkčního sálu a úpravě Čestného dvora ve Valdštejnské lodžii. Rekonstrukce se dotkla osmi místností a plochy Čestného dvora. Práce vyjdou na třiatřicet milionů korun. Aktuálně jsou opravovány i zbývající části Čestného dvora. Rekonstruován bude zvnitřku v příštím roce a hyzdit ho bude jen opadávající fasáda.

Další opravy, které ve městě probíhají

Ve městě také probíhá oprava ulic, které jsou v jeho vlastnictví. Na dvou místech se staví podzemní kontejnery. Jde o Lidické náměstí a prostor u Knihovny Václava Čtvrtka. Díky stavebním úpravám na zadním nádvoří, prokoukly a částečně ožily i jezuitské koleje. Kompletní rekonstrukcí letos projde i památkově chráněná kašna se sochou Amfitrité na Valdštejnově náměstí. Z kašny uniká voda a bylo poškozeno podloží. Pokud by se nezasáhlo, škody by se zhoršovaly.

Zahájena byla také oprava hodinového stroje z kostela sv. Ignáce. Na konci letošního roku se tamější hodiny po mnoha desetiletích opět rozeběhnou. Novou střechu dostane bývalá škola v Popovicích.

V Jičíně probíhá také řada drobnějších oprav. Z těch velkých jsou v plánu například rekonstrukce Masarykova divadla a Knihovny Václava Čtvrtka. Připravuje se i výstavba Odpočinkové zóny Cidlina, další etapa rekonstrukce Valdštejnského zámku, odbahnění rybníka Dvorce. Chystá se také dlouho vyhlížená rekonstrukce ulic Ruská a Poděbradova. V tomto případě je řídicím investorem Královéhradecký kraj, ne město Jičín.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky opravy, město, Jičín, investice, projekt, stavba, Václav Čtvrtek, Čestný dvůr, Královéhradecký kraj, Jan Malý, Masarykovo divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jičíně se pokračuje s investicemi do staveb a projektů  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.