Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Jičíně zahájili stavbu domova seniorů se 120 lůžky

Společnost SeneCura, která je největším nestátním poskytovatelem pobytových sociálních služeb v Česku, v Jičíně zahájila stavbu domova seniorů. Několik let chystaný projekt vznikne přestavbou a propojením dvou budov bývalých kasáren v lokalitě za nemocnicí poblíž centra sedmnáctitisícového města. Domov by měl mít 120 lůžek a přibližně 70 zaměstnanců včetně pomocného personálu.

SeniorCentrum bude poskytovat služby také lidem trpícím Alzheimerovou chorobou. V zařízení bude i takzvaná odlehčovací služba pro rodiny, které trvale pečují o staršího člena rodiny.

Kasárenské budovy SeneCura letos koupila od města za 11,65 milionu korun. Radnice tím završila proces zahájený v roce 2017 výběrovým řízením a pokračující v roce 2018 podpisem smlouvy o budoucí smlouvě kupní. Podmínkou dokončení transakce bylo to, že investor do tří let získá územní rozhodnutí. Letos v lednu firma získala pravomocné stavební povolení.

Při přestavbě třípodlažních budov na okraji bývalého kasárenského areálu bude muset SeneCura respektovat podobu fasády a tvar střech domů. Obě budovy budou propojené novým objektem.

Společnost SeneCura v zařízeních v Česku disponuje více než 2000 lůžky. V Česku má nyní 16 senior center. Domovy SeneCura patří do rakouské skupiny, která je se 7500 lůžky a 84 zařízeními předním poskytovatelem sociální a zdravotní péče v Rakousku. Od roku 2015 je rakouská SeneCura součástí francouzské skupiny Orpea.

Budovy budoucího domova seniorů jsou jedinými objekty, které v areálu kasáren město Jičín zachovalo. Celý areál má rozlohu deseti hektarů a město jej chce přeměnit na novou bytovou čtvrť. Nyní radnice chystá čtvrtmiliardový tendr na stavbu infrastruktury v areálu.

Areál kasáren město získalo mezi roky 2000 až 2006. V letech 2012 a 2013 většinu budov v areálu zbouralo. Původně měli areál kasáren přebudovat výhradně soukromí investoři. Žádný ze dvou pokusů předat kasárny soukromníkům se ale nenaplnil a město se v roce 2011 rozhodlo, že v úpravách a využití atraktivní lokality bude pokračovat samo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SeneCura

Štítky ČR, sociální, stavby, firmy, SeneCura, Jičín, domov, Česko, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jičíně zahájili stavbu domova seniorů se 120 lůžky  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.