Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji jsou skvělé podmínky pro běžkování. Krkonoše jsou pasé, v kurzu budou Orlické hory

Díky teplotám, které jsou hluboko pod bodem mrazu, se stále drží dostatek sněhu i v nížinách. Po několika letech je sněhová nadílka i v Hradci Králové. Běžkaři proto vyráží do městských lesů. Spousta běžkařů vymění Krkonoše za Orlické hory. Očekává se tu velký nápor turistů.

Městské lesy mají rozlohu 3700 hektarů a těsně navazují na jihovýchodní část města. Slouží hlavně jako zázemí pro rekreaci obyvatel Hradce Králové.

„V hradeckých lesích lze pohodlně běžkovat snad po pěti sedmi letech. Na lesních cestách leží 15 až 20 centimetrů sněhu. Bohužel stopy neupravujeme, protože jsme od minulého týdne v karanténě nebo nemocní s covidem. Lidé si to ale sami vyšlapali. Na hlavních lesních cestách, které protahujeme, je sněhu méně, ale lze tam zase na lyžích bruslit," řekl ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán.

I přesto, že jsou podmínky pro běžkování velmi dobré, lidé toho moc nevyužívají. „Myslel jsem, že bude větší zájem, sněhové podmínky jsou dobré. Více lidí vyráží do stopy o víkendech, méně přes týden. Připadá mi, že lidi více lákali hory. Jsou tam jiná panoramata, lidé chtějí asi vypadnout z města," dodal Zerzán.

Cestování do Krkonoš teď není možné

Kdo se chystal o víkendu do Krkonoš, které leží na Trutnovsku, sem nebude smět. Vláda tu omezila kvůli šíření koronaviru pohyb. Lidé, kteří tu bydlí, nemohou až na výjimky okres opouštět. Jiní do něj nesmějí. Na dodržování vládního opatření dohlíží také policisté. „My jsme přesvědčeni, že občané České republiky chápou princip těchto opatření a tím pádem nepředpokládáme, že by docházelo k jejich masovému obcházení,“ řekl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Převážná většina lidí se proto přeorientuje na Orlické hory a na terény v podhůří, kde se dá očekávat zvýšený nárůst návštěvníků

Na hřebenech Krkonoš je 80 až 110 centimetrů sněhu. Více je ho na závětrných svazích a žlabech a v odtrhových zónách. I nadále tu platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. V lese je podle Horské služby Krkonoše sníh prachový.

Skiareály jsou připravené od pondělí otevřít. Musí ale počkat na postup vlády

Drtivá většina lyžařských areálů je podle podle Asociace horských středisek (AHS) připravena od pondělí otevřít. Střediska jsou schopná zajistit provoz za přísných hygienických pravidel. Neočekává ale, že by někdo ze členů AHS od pondělí za...

Orlické hory budou pod náporem

Na hřebenech Orlických hor je přes půl metru sněhu, upravené stopy jsou třeba v Orlickém Záhoří. Počasí tu bude dnes polojasné, objevit se ale mohou i mrznoucí mlhy. Teploty přes den se dostanou na minus 9 stupňů Celsia.

Ohodnoť článek

Foto krkonose.eu

Štítky běžky, Krkonoše, Orlické hory, tratě, koronavirus, omezení, vláda, Trutnovsko, běh na lyžích, Královéhradecký kraj, les, Hradec Králové, Policejní prezidium České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji jsou skvělé podmínky pro běžkování. Krkonoše jsou pasé, v kurzu budou Orlické hory  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.