Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Hradci Králové vznikne čtvrté odběrové místo. Fungovat bude na parkovišti u UHK

Příští týden začne v Hradci Králové fungovat čtvrté odběrové místo. Na parkovišti u kampusu Univerzity Hradec Králové ho bude od 25. ledna provozovat soukromá společnost Scimed Biotechnologies. Využít ho budou moct lidé indikovaní lékařem nebo hygienou i samoplátci. Provádět se zde budou jak PCR, tak antigenní testy.

„Ulevíme tak dalším odběrovým místům, studentům a zaměstnancům UHK. Navíc po doložení průkazu zaměstnance či karty studenta umožníme testování za výhodnějších podmínek,“ vysvětluje rektor UHK Aleš Klicnar. UHK lidé za PCR test zaplatí 1.300 korun, za antigenní testování 350 korun. Široká veřejnost zaplatí za antigenní testování stejně jako studenti, ale PCR test bude mít dražší. Celkem za něj zaplatí 1.510 korun.

Výsledky testů budou prováděny v klasické čekací době. Vyhodnocení PCR testu bude trvat do 48 hodin. Antigenní testování bude rychlejší, zde je výsledek k dispozici do půl hodiny. Právě antigenní testování bude pro všechny pojištěnce zdarma. Hradit ho budou pouze lidé, kteří nemají v České republice zdravotní pojištění.

Odběrové místo by se mělo otevřít v pondělí v osm hodin ráno. Fungovat by mělo každý den, včetně víkendů. Otevírací doba je zatím naplánovaná od 8:00 až do 22:00. „Předpokládané ukončení provozu je v závislosti na vývoji epidemické situace v ČR odhadováno na červen tohoto roku,“ vysvětluje Jaroslav Sixta, ředitel Scimed Biotechnologies.

Stejně jako na ostatní odběrová místa v kraji, je i na toto třeba se předem rezervovat. PCR i antigenní testování mají samostatný rezervační systém.

V Hradci Králové jde o čtvrté odběrové místo

Největší odběrové místo v Hradci Králové funguje ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Pro antigenní testování jsou otevřené dvě stanoviště v Třebešské ulici za Fakultou vojenského zdravotnictví. Na PCR testy musí lidé dojet až do areálu nemocnice.

Další odběrově místo je přímo na letišti, hned u vjezdu do veřejné části. Odběry probíhají přímo na bývalém „buzerplace“. V centru města na Ulrichově náměstí dělá odběry pro antigenní testování společnost Medila. Další odběrová místa v kraji provozují krajské oblastní nemocnice v Trutnově, Náchodě, Jičíně, Dvoře Králové nad Labem a v Rychnově nad Kněžnou.

Nově si jde nechat udělat antigenní test i v ORL ambulanci v Hořicích. I zde jsou testy hrazené pojišťovnou. Je však třeba se nejdřív telefonicky objednat.

Ohodnoť článek

Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky test, PCR, antigenní, UHK, odběrové, místo, Hradec Králové, COVID-19, koronavirus, Univerzita Hradec Králové, PCR Test, Česko, Fakultní nemocnice Hradec Králové, MeDiLa, Oblastní nemocnice Trutnov a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové vznikne čtvrté odběrové místo. Fungovat bude na parkovišti u UHK  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.