Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Hasiči nacvičovali na Bílé věži v Hradci Králové záchranu člověka

Bílá věž v Hradci Králové, byla včera v obležení hasičů. Nacvičovali tu záchranu nemohoucí osoby z výšky, ale i záchranu člověka demonstrujícího sebevraždu. Vyzkoušeli si dvě varianty. Cestu zevnitř a zvenku pomocí lanové techniky a nosítek.

„V této souvislosti proběhla před praktickým výcvikem také krátká metodická teoretická příprava, kterou provedl na místě krajský psycholog hasičů,“ popsala mluvčí hasičů Martina Götzová. Následně proběhl praktický výcvik, během kterého hasiči nacvičovali spuštění člověka v nosítkách dolů z věže pomocí lanové techniky. Zároveň si jednotka vyzkoušela transport pacienta schodištěm uvnitř věže.

Spuštění osoby v nosítkách z ochozu Bílé věže trénovali hasiči zařazení do speciálně proškolené lezecké skupiny. U HZS Královéhradeckého kraje je do lezeckých skupin na stanicích profesionálních hasičů zařazeno celkem 79 příslušníků. Ti prochází pravidelnou odbornou přípravou v rozsahu 120 hodin ročně,“ doplňuje Götzová. Simulují tak i záchranu lidí ze skalních měst nebo i lanové dráhy.

U čeho nejčastěji zasahují v případě mimořádných událostí

  • záchrany zraněných osob z výšek a skalních terénů
  • záchrany osob z uzavřených prostor
  • záchrany zvířat
  • při zajištění střech při větrných kalamitách

V rámci skupiny vyškolených hasičů – lezců je pak vyčleněna skupina leteckých záchranářů. "V Královéhradeckém kraji je spolupráce letecké záchranné služby ZZS Královéhradeckého kraje a HZS Královéhradeckého kraje zajišťována výhradně příslušníky dislokovanými na centrální požární stanici v Hradci Králové," říká Götzová. Tady byla ustanovena skupina leteckých záchranářů o celkovém počtu 13 příslušníků. Velitel stanice musí zajistit vždy přítomnost alespoň jednoho leteckého záchranáře ve službě.

Záchranu osoby, která měla zdravotní komplikace nacvičovali hasiči už v lednu.  Věnovali se ale i záchraně člověka, který chtěl ukončit svůj život ze 72 metrů vysoké věže skokem. Naposledy se k takovému činu odhodlala šestapadesátiletá žena loni v říjnu. Bezpečnostní zábrany na věži, ale zatím nebudou. 

Čtete také:

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky hasiči, Bílá věž, Hradec Králové, záchrana, Bílá věž (Hradec Králové), Královéhradecký kraj, Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, technika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Hasiči nacvičovali na Bílé věži v Hradci Králové záchranu člověka  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.