Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dotace na nové kotle v hradeckém kraji získá 1338 žadatelů

Dotace na výměnu neekologických kotlů v nynějším prvním kole třetí dotační vlny získá v Královéhradeckém kraji 1338 žadatelů. Celkem jim kraj na dotacích rozdělí 157 milionů korun. Druhé kolo třetí dotační vlny by kraj chtěl vyhlásit letos na přelomu srpna a září a rozdělit v něm asi 120 až 130 milionů korun. Zřejmě by šlo o poslední rozdělování dotací na výměnu kotlů v kraji. Novinářům to dnes řekl krajský radní pro regionální rozvoj a dotace Pavel Hečko (ČSSD).

Dosud kraj ve dvou dotačních vlnách rozdělil od roku 2016 mezi 5000 žadatelů přibližně 400 milionů korun. Maximální možná dotace na výměnu starého zdroje vytápění je 127.500 korun.

Do prvního kola třetí dotační vlny přišlo kraji 1406 žádostí, z nichž podmínky dotačního programu splnilo 1338. "Rozhodli jsme se vyhovět všem žadatelům a původní alokovanou částku 150 milionů korun jsme navýšili o zhruba sedm milionů korun," řekl Hečko. Žádosti do pořadníku, který měl 1500 míst, lidé dávali elektronicky. Pořadník zaplnili za 40 sekund, následně žádosti podávali písemně.

Dotace jsou určené na výměnu uhelných kotlů s ručním přikládáním emisních tříd jedna a dvě. Dotaci lze použít na kotel na biomasu, tepelná čerpadla a na plynové kondenzační kotle. Podpora může činit až 80 procent ceny kotle, maximálně 127.500 Kč. Dosud lidé měli největší zájem o dotace na tepelná čerpadla, která si pořídili téměř v polovině případů.

U druhého kola třetí dotační vlny kraj původně uvažoval, že by částka k rozdělení mohla činit asi 50 milionů korun. Nově k nim však podle Hečka přibude 80 milionů korun, které kraj získá od státu z výnosů emisních povolenek.

Autoři | Foto Hradecká drbna

Štítky ČR, ovzduší, teplo, správa, dotace, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, Pavel Hečko, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dotace na nové kotle v hradeckém kraji získá 1338 žadatelů  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.