Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Novoroční ohňostroj bude dražší než loni. Stát bude 135 tisíc korun

Novoroční ohňostroje přijdou větší města v Královéhradeckém kraji na desítky tisíc korun. Připravují je ale jen některá. Novoroční akce v centru stotisícového Hradce Králové ve středu 1. ledna připomene také 140. výročí narození architekta Josefa Gočára.

Novoroční akce na Velkém náměstí v Hradci Králové začne v 16:00 a v 18:00 vyvrcholí osmiminutovým ohňostrojem. Podstatná část pyrotechniky se bude odpalovat z ochozu Bílé věže, který je asi 60 metrů nad zemí. Samotný ohňostroj vyjde město zhruba na 135.000 korun, tedy o 15.000 korun více než minule.

"Sváteční program začne projekcí sestřihu nejvýznamnějších událostí, které se uskutečnily v Hradci Králové v roce 2019. Projekce na velkoplošnou obrazovku bude na Velkém náměstí, kde bude současně podáván pro zahřátí teplý punč, čaj a tradičně čočková polévka," řekl ředitel městské Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti Miroslav Franc.

Filmová produkce poběží nepřetržitě a návštěvníci na ni budou mít přístup průběžně. "Součástí programu bude také medailonek k výročí Josefa Gočára," řekl Franc.

Před samotným ohňostrojem vystoupí s krátkým projevem primátor města Alexandr Hrabálek (ODS) a v Bílé věži se rozezní třetí největší zvon v ČR, zvon Augustin. "Letošní téma ohňostroje je 140. výročí narození Josefa Gočára. Tentokrát záměrně nevolíme žádnou filmovou či klasickou hudbu, ale swingovky z 20. a 30. let. Nejlepší podívaná bude od morového sloupu na Velkém náměstí," řekl Franc.

Ve 20. letech minulého století navrhl Gočár životaschopný regulační plán pro Hradec Králové, kde vznikla řada jeho staveb. Narodil se 13. března 1880 v Semíně u Přelouče.

Na Nový rok bude možné v místech s parkovacími automaty u zimního stadionu, na Orlickém a Eliščině nábřeží a v Gayerových kasárnách parkovat zdarma. Na Velkém náměstí bude mezi 10:00 a 20:00 omezen provoz. Od 17:55 bude uzavřena Soukenická ulice směrem od krajského úřadu a schodiště u Kozinky.

Novoroční ohňostroj plánují také v Náchodě. Bude 1. ledna v 18:00 na Masarykově náměstí. "Cena je stejná jako v roce 2019, a to 70.000 korun," řekla mluvčí náchodské radnice Nina Adlof.

Naopak mezi města v hradeckém kraji, která nepořádají silvestrovské ani novoroční ohňostroje, patří Jičín

Autoři

Štítky ČR, zábava, správa, ohňostroj, Královéhradecký, Josef Gočár, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Velké náměstí, Bílá věž (Hradec Králové), Alexandr Hrabálek, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novoroční ohňostroj bude dražší než loni. Stát bude 135 tisíc korun  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.