Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradec Králové zdraží od ledna odvoz odpadu o pětinu. Cena vzroste na 600 Kč

Poplatek za vyvážení popelnic a svoz odpadu v Hradci Králové od 1. ledna 2020 zdraží o 100 korun na 600 korun za osobu a rok. Rozhodli o tom dnes zastupitelé města. Do diskuse se nikdo z nich nepřihlásil. U dětí do 14 let a seniorů nad 70 let poplatek zdraží o 50 korun na 300 korun. Děti do šesti let budou od poplatku dál osvobozeny. Současné sazby poplatků byly zavedeny v roce 2008.

Zdražení radnice zdůvodnila růstem nákladů na svoz a likvidaci odpadů. "Náklady na odpadové hospodářství města jsou zhruba 850 korun na obyvatele ročně. Cílem zvýšení sazby není na odpadech vydělat, ale zmírnit ztrátu," uvedla náměstkyně primátora pro ekonomiku Monika Štayrová (ANO). Peníze vybrané navíc chce město použít ke zlepšení služeb, třeba na opravy stanovišť odpadových nádob.

Poplatky za odvoz odpadu se ve velkých městech hradeckého kraje neměnily roky. Z okresních měst o nových poplatcích za odpad zatím rozhodly například Náchod a Jičín. Základní roční poplatek za svoz odpadů v Náchodě od ledna vzroste z nynějších 650 korun na 900 korun na osobu. Zůstává ale pravidlo, že kdo zaplatí do konce února, bude nadále platit sníženou taxu 450 korun. Dosud poplatek do konce února v Náchodě platilo zhruba 80 procent lidí.

V sedmnáctitisícovém Jičíně se poplatek za odvoz odpadu pro rok 2020 zvýší o 60 korun na 552 korun za osobu a rok. Jičín poplatek za odvoz popelnic zdražoval naposledy k 1. lednu 2012 a nynější cena 492 korun na osobu tak platila osm let. I v Jičíně zůstanou v platnosti úlevy. Od poplatku tedy budou nadále osvobozeni mladiství do 18 let. Nižší poplatek 456 korun budou platit obyvatelé čtvrti Popovice, kteří mají na svém území skládku a musejí snášet provoz s ní spojený.

Autoři

Štítky ČR, správa, odpady, peníze, Hradec Králové, poplatek, odpad, Jičín, Náchod, Monika Štayrová, ANO 2011, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové zdraží od ledna odvoz odpadu o pětinu. Cena vzroste na 600 Kč  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.