Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hradec už má všechny tři vánoční stromy na svém místě. Město do vánoční výzdoby investuje 700 tisíc

Pracovníci Technických služeb Hradce Králové dnes po městě postupně vztyčili tři vánoční stromy. První usadili na historickém Velkém náměstí, další instalovali na Masarykově náměstí a na náměstí 28. října. Vše jim trvalo asi pět hodin. Stromy, které město získalo od soukromých dárců, se rozsvítí spolu s další vánoční výzdobou o první adventní neděli 1. prosince.

Poprvé se podařilo stromy pokácet, převézt a usadit v jeden den. "Stalo se tak díky tomu, že všechny stromy rostly relativně blízko centra města," řekla mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová. Do vánoční výzdoby letos radnice podle ní dává přes 700.000 korun.

Každý ze tří vánočních stromů je jiného druhu. Na Velkém náměstí stojí dvanáctimetrová jedle obrovská, která ještě do dneška rostla v těsné blízkosti jednoho z rodinných domů v Pouchovské ulici. "I přes svůj botanický název je ze všech tří stromů nejmenší, protože menší kotevní systém na Velkém náměstí neumožňuje instalaci velkého stromu," uvedl Daniel Jeřábek z technických služeb.

Smrk ztepilý, který je ze všech tří stromů nejhouževnatější, stojí na náměstí 28. října. "Tady se jednou stalo, že strom praskl. Tomu bychom chtěli předejít, a tak jsme zvolili pro tohle větrné místo právě původní druh smrku," uvedl Jeřábek. Na Masarykově náměstí stojí smrk pichlavý, kterému se také říká stříbrný smrk.

Slavnostní rozsvícení stromů a vánoční výzdoby se odehraje v neděli 1. prosince na Masarykově náměstí od 16:00. Na náměstí k tomu zazpívá školní smíšený pěvecký sbor při hradeckém biskupském gymnáziu Squadra Risonante.

Tradiční vánoční trhy na Masarykově náměstí budou od 13. do 22. prosince. "Letošní novinkou budou vánoční farmářsko-potravinářské trhy, které se budou konat 14., 17., 19., a 21. prosince na nedalekém Baťkově náměstí," uvedl ředitel městské Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti Miroslav Franc.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky ČR, zábava, správa, Vánoce, Hradec Králové, 2.VERZE, FOTO, vánoční ozdoby, vánoční stromek, strom, Velké náměstí, advent

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec už má všechny tři vánoční stromy na svém místě. Město do vánoční výzdoby investuje 700 tisíc  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.