Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradec Králové po opravě otevřel Muzeum východních Čech

Město Hradec Králové dnes po rekonstrukci a dvouletém uzavření oficiálně otevřelo Muzeum východních Čech. Oprava cenné secesní budovy, která patří městu a je národní kulturní památkou, přišla na 100 milionů korun s DPH. Zhruba 75 procent opravy městu zaplatí evropská dotace.

Při rekonstrukci stavbaři opravili nebo vyměnili původní okna, vitráže a obložení. Budova má novou fasádu, která barevně odpovídá původní, restaurátoři odborně ošetřili sádrové a štukové omítky. Před muzeem odborníci zrestaurovali kašnu, rampy, schodiště a obnovili dvě sedmimetrové sochy v průčelí budovy. Novinkou je návštěvnický okruh vedoucí na střešní terasu s vyhlídkou na město. Rozšíření a modernizace se dočkal i muzejní obchod.

Rekonstrukce muzea, které vzniklo podle návrhu architekta Jana Kotěry v letech 1909 až 1912, začala loni v květnu. Zahájení oprav se zpozdilo o několik měsíců kvůli opakování soutěže na výběr stavební firmy. Pro veřejnost bylo muzeum uzavřené od listopadu 2017. Dodavatelem opravy bylo sdružení firem GEMA ART a Chládek a Tintěra.

Novou éru po opravě muzeum dnes zahájilo otevřením pěti výstav. Samotná muzejní expozice, která zabere dvě patra a jejíž základ mají tvořit architektonické prvky města, však muzeu chybí. Radnice totiž zatím nenašla firmu, která by expozici za odhadovaných 15 milionů korun vytvořila.

Do první soutěže na expozici přišla jediná nabídka, ale s vysokou cenou. Město soutěž zrušilo. Do druhé soutěže se žádná firma nepřihlásila. Město proto v minulých týdnech přistoupilo k takzvaným předběžným tržním konzultacím s potenciálními dodavateli. "Jejich odpovědi se nyní hodnotí. Třetí soutěž by mohla být vypsána na přelomu roku," řekla Šmídová.

Tématem dnes otevřené hlavní výstavy nazvané Okolo Hradce aneb Hradečáci na kole je cyklistika v Hradci Králové. "Návštěvníci se mohou těšit nejen na unikátní velocipedy, které lidé v průběhu historie jízdního kola vynalezli, ale především na období první republiky, kdy se jízdní kolo stalo neodmyslitelnou součástí téměř každé hradecké rodiny," uvedla mluvčí muzea Veronika Hepnarová.

Sametovou revoluci v roce 1989 v Hradci Králové připomene výstava KDO, když ne my, KDY, když ne teď. Na výstavě Tajemství ptačí sekery muzeum představí nedávno nalezenou stříbrem zdobenou sekeru bradatici z 9. století. Výstava Příroda z depozitářů připomene letošní 80. výročí otevření Přírodovědeckého muzea Zemědělského ústavu v Hradci Králové. Poslední pátá výstava představí odboj na Královéhradecku za 2. světové války.

Secesní muzejní budova patří k nejvýznačnějším stavbám Hradce Králové, národní kulturní památkou je od roku 1995. Hradecká radnice investovala do oprav muzea již v minulosti, například v květnu 2002 se muzeum otevřelo po tříleté opravě za více než 70 milionů korun. O dva roky později restaurátoři za dva miliony korun opravili dvě keramické sochy.

Autoři | Foto hkregion.cz

Štítky ČR, muzea, stavby, památky, správa, Hradec Králové, FOTO, oprava, muzeum, Muzeum východních Čech, výstava, Jan Kotěra, druhá světová válka, Chládek a Tintěra, Pardubice a.s., Sametová revoluce, První republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové po opravě otevřel Muzeum východních Čech  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.