Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jen přípravy na další fázi oprav Benešovky potrvají roky. Rekonstrukce začne nejdříve v roce 2023

Příprava mnohasetmilionové rekonstrukce zchátralé Benešovy třídy na sídlišti Moravské Předměstí v Hradci Králové zřejmě potrvá čtyři roky. Nejdůležitějším prvním krokem bude sehnat souhlas s rekonstrukcí od vlastníků bytů na Benešově třídě. Město chce v této věci spolupracovat s jednotlivými společenstvími vlastníků jednotek (SVJ).

Bulvár Benešovy, dříve Marxovy, třídy vznikl uprostřed sídliště budovaného po sovětském vzoru v 70. a 80. letech minulého století. V mnohapatrových panelových domech kolem ulice žije asi 10.000 lidí. Radnice před několika lety opravila za asi 200 milionů korun střední část třídy. Její zbylé části, zejména kovové rampy s chodníky a střešními konstrukcemi, dál chátrají a rozpadají se. Řada konstrukcí je již za hranicí životnosti.

Radnice předpokládá, že v listopadu by mohla se zástupci SVJ z Benešovy třídy uzavřít dohodu o spolupráci na zajištění souhlasů vlastníků bytů se stavebními úpravami na jejich pozemcích. "Podle současného výkladu legislativy stačí 75 procent souhlasů, na jejich zajištění jsou smlouvou stanoveny tři měsíce," uvedla mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová.

Pokud se podaří potřebné souhlasy od stovek vlastníků bytů získat, bude moci radnice požádat o územní rozhodnutí. "Dokumentaci k územnímu rozhodnutí už máme připravenou," uvedl náměstek primátora pro investice Jiří Bláha (ODS). Následně by radnice nechala zpracovat projektovou dokumentaci ke stavebnímu povolení. Pro vydání stavebního povolení bude třeba aktualizovat souhlasy vlastníků. Poté přijde na řadu pořízení prováděcí dokumentace a vypsání tendru na stavební firmu. Každý krok týkající se pořízení dokumentací či rozhodnutí úřadů bude trvat přibližně od tří do deseti měsíců, odhaduje radnice.

"Veškeré kroky budou muset posvětit vždy orgány města. Výběrové řízení (na stavební firmu) by v případě příznivých podmínek mohlo být vypsáno v roce 2023. To se může zdát dlouho, převážná většina termínů je dána zákonem, a tudíž je nelze urychlit," uvedl Bláha.

Oprava panelákové Benešovy třídy patří mezi hlavní priority současné hradecké trojkoalice složené z ANO, ODS a Změny pro Hradec. Co nejrychlejší rekonstrukci ulice při každých volbách slibují téměř všechny kandidující strany. Předloni radnice odhadovala, že oprava bulváru by mohla stát asi 700 milionů korun.

Autoři | Foto Martin Doležal

Štítky ČR, stavby, správa, byty, Hradec Králové, FOTO, rekonstrukce, společenství vlastníků jednotek, Benešov, Moravské Předměstí, radnice, Jiří Bláha, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jen přípravy na další fázi oprav Benešovky potrvají roky. Rekonstrukce začne nejdříve v roce 2023  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.