Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradecký kraj dá nemocnicím na ztrátový provoz dalších 84 milionů

, aktualizováno 24. září 2019, 17:40

Královéhradecký kraj chce nalít do krajských nemocnic dalších 84 milionů korun na pokrytí ztrátových nemocničních oddělení. Navýšení takzvané vyrovnávací platby za rok 2019 v pondělí schválila rada kraje, rozhodnou o tom krajští zastupitelé. Potvrdili to dnes sdělili zástupci hejtmanství. Kraj má nemocnice v Náchodě, Trutnově, Jičíně a ve Dvoře Králové nad Labem.

Peníze podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Aleše Cabicara umožní nemocnicím provozovat dlouhodobě prodělečná oddělení, jako je chirurgie, interna či pediatrie.

"Kraj chce zajistit dostupnou a kvalitní péči, a proto částečně tyto ztráty hradí. Zastupitelstvo kraje doteď schválilo finanční injekci pro krajské nemocnice ve výši 196 milionů korun. Nyní rada předloží návrh zastupitelům na navýšení vyrovnávací platby o dalších 84 milionů korun," uvedl Cabicar.

Celkem tak kraj svým nemocnicím vyplatí vyrovnávací platby za rok 2019 ve výši 280 milionů korun. Nejvíce, 147 milionů korun, má dostat největší z krajských nemocnic, Oblastní nemocnice Náchod. Krajská nemocnice v Jičíně by měla dostat 64 milionů korun, trutnovská nemocnice 52 milionů korun a Městská nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem 16 milionů korun.

"Smlouvy o závazku veřejné služby kraj uzavřel s nemocnicemi v roce 2016 na období deseti let. Výši vyrovnávací platby určuje kraj spolu se zdravotnickým holdingem, a to na základě žádosti samotných nemocnic," uvedl Dan Lechmann z kanceláře hejtmana.

Loni nemocnice snížily souhrnnou ztrátu zhruba na 30 milionů korun z předloňského minusu 69,6 milionu. Celkové výnosy nemocnic loni vzrostly o desetinu na 2,9 miliardy korun. Dotace nemocnicím z krajského rozpočtu loni činila 236 milionů korun a meziročně se zvýšila o 46 milionů korun.

Autoři | Foto FK HK

Štítky ČR, správa, nemocnice, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, platba, Jičín, Dvůr Králové nad Labem, Trutnov, Náchod, Oblastní nemocnice Náchod, Městská nemocnice Dvůr Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj dá nemocnicím na ztrátový provoz dalších 84 milionů  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.