Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Bakterie i stafylokoky. Tři čtvrtiny točených zmzlin na Hradecku byly nevyhovující

Krajští hygienici od dubna až dosud provedli celkem osmadvacet kontrol stánků a restaurací s točenou zmrzlinou. Vyhodnocených mají zatím dvacet vzorků a hned v patnácti byla zmrzlina nevyhovující, obsahovala enterobakterie a ve dvou případech i stafylokoky.

Zmrzliny patří podle hygieniků mezi rizikové potraviny, které mohou být nepříznivě ovlivněny například nedostatečnou čistotou zmrzlinového stroje nebo náčiním používaného při přípravě a výdeji, ale i nedostatečnou čistotou rukou personálu. „Důležitá je rovněž funkčnost zmrzlinového stroje i správná manipulace s kornouty a penězi, kdy je nutné vyloučit kontakt rukou personálu s kornouty a zmrzlinou používáním vhodného náčiní – kleští, podávek, rukavic,“ řekla mluvčí krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.

Provozovatelé podle ní musí zajistit také pravidelnou údržbu zmrzlinových strojů, sanitaci provozu, výměnu pracovního oděvu a dbát na dodržování zásad osobní hygieny svého personálu.

Tři čtvrtiny nevyhovují

Hygienici od dubna provedli celkem 28 kontrol stánků se zmrzlinami, kaváren i cukráren po celém kraji. Celkem odebrali 24 vzorků a u dvaceti už znají výsledky. Hned patnáct vzorků je nevyhovujících pro zvýšený počet enterobakterií, 2 vzorky nevyhověly zároveň i v ukazateli koagulázopozitivní stafylokoky. „Uvedené výsledky svědčí o nezvládnutí hygieny výrobního procesu, nedodržování správné výrobní a hygienické praxe při výrobě zmrzliny a neúčinném nastavení postupů založených na zásadách HACCP. Konkrétně se zjištěné závady, kromě překročení mikrobiologických kritérií, týkaly zejména nedodržení sanitačních postupů, technologie výroby, nevyhovujícího technického stavu provozu, neoznámení činnosti,“ dodala mluvčí.

Čtyři prodejci zmrzliny museli prodej pozastavit, dokud neodstraní nedostatky. „Někteří provozovatelé provedli uvedená nápravná opatření dobrovolně sami. Obnovit přípravu a prodej daného druhu zmrzliny může provozovatel po provedení opatření a doložení laboratorního rozboru s vyhovujícím výsledkem,“ uzavřela Krejčí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zmrzlina, kontrola, bakterie, Královéhradecký kraj, Krajská hygienická stanice

Bakterie i stafylokoky. Tři čtvrtiny točených zmzlin na Hradecku byly nevyhovující  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.