Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Vodohospodářskou síť v kraji ucpávají odpadky. Zbytky z kuchyně ani hygienické potřeby do WC nepatří

Stovky kilogramů odpadků se ručně musí odstranit z kanalizační sítě vodohospodářů v Královéhradeckém kraji. Ty se tam dostávají především skrze toaletu, do které lidé vyhazují hygienické potřeby, zbytky jídla i tuk. Podle vodohospodářů jsou v poslední době problémové i vlasy.

Každý člověk v České republice ročně vyprodukuje zhruba 550 kilogramů odpadu. Toto číslo se každým rokem zvyšuje. Do toalety přitom patří pouze toaletní papír.  

Největší neřestí lidí v Královéhradeckém kraji jsou hygienické potřeby. Nejčastěji se jedná o vložky, odličovací ubrousky, tampony, tyčinky do uší nebo jakékoli jiné plastové pomůcky. Všechny tyto odpady postupně zanáší kanalizační řád a dochází k jeho ucpání.  

Problémové jsou v posledních letech i dlouhé vlasy a chlupy, které se do odpadu dostávají především z umyvadel. V čistírnách vytvářejí chuchvalce, které se namotávají do pohyblivých částí strojů.  

„Všechny odpadky nám působí velké problémy. Prvotně zanáší kanalizační potrubí, které musíme bohužel stále častěji čistit. Na čistírnách odpadních vod nám zase odpad zanáší tzv. česle a následně čerpadla, které čerpají vodu do jímek k dalšímu čištění. Odpad, pokud k nám s vodou vůbec doteče, tak musíme mechanicky sbírat a odvážet. Vše přináší také samozřejmě druhotné náklady,“ vysvětluje v tiskové zprávě ředitel společnosti VOS Richard Smutný

Dalším nešvarem je vylévání tuku a oleje přímo do toalety. Tuk však v potrubí natolik zhoustne, že může vytvořit doslova špunt, přes který se nic nedostane. Takto ucpané potrubí může způsobit komplikace už v samotné budově.  

„Potíže nám působí i některé firmy, kde se tuky hojně používají, jako jsou jídelny, restaurace, vývařovny apod. Na ty se teď budeme více zaměřovat a provádět namátkové kontroly. Pokud nezajistí likvidaci odpadu jiným způsobem, budeme nuceni situaci řešit s příslušnými úřady,“ představuje plánované kroky ředitel. 

Kromě tuků, vlasů a hygienických pomůcek končí v odpadu i léky. Ty dávají zabrat především životnímu prostředí. „Účinné látky v nich obsažené většinou nedokážeme při procesu čištění odpadních vod odstranit. Může se tedy stát, že se dostanou až do volné přírody,“ doplňuje ředitel Richard Smutný. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky odpad, toaleta, Královéhradecký kraj, Česko, olej, vložky, hygienické, potřeby, vodohospodáři, voda, čištění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodohospodářskou síť v kraji ucpávají odpadky. Zbytky z kuchyně ani hygienické potřeby do WC nepatří  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.