Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hradec Králové uspěl v soudním sporu s NSA o kritéria dotace na stavbu loděnice

Město Hradec Králové uspělo v soudním sporu s Národní sportovní agenturou (NSA) o posouzení kritérií dotace na stavbu kanoistické loděnice na břehu Orlice. Městský soud v Praze dal městu v jeho správní žalobě za pravdu a rozhodnutí NSA o zamítnutí dotace 31. srpna zrušil. NSA proti tomu podala kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Přes úspěch u soudu se podle hradecké primátorky Hradec Králové dotace nedočká. "Je to sice pěkné, ale nezakládá to žádný nárok na znovuzískání nebo znovupřiznání dotace, kterou bychom potřebovali," uvedla primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub).. Loděnici za 21,5 milionu korun bez daně město otevřelo letos na jaře, městem žádaná dotace byla 16 milionů korun.

Žalobu město podalo v prosinci 2022 a týkala se kritéria potřebnosti loděnice. Hradec Králové mohl získat vyšší bodové hodnocení za to, že do vzdálenosti 15 kilometrů od hradecké loděnice na Orlici není jiná loděnice. NSA podle radnice však vzdušnou čarou změřila, že do této vzdálenosti leží loděnice na Labi v Černožicích. Město oponovalo tím, že cesta autem či jiným dopravním prostředkem je do Černožic delší než 15 kilometrů. Tím by město do hodnocení získalo rozhodujících pět bodů navíc.

"Soud nám dal zapravdu, že kritérium vzdálenosti nebylo stanoveno precizně a bylo netransparentní a nesrozumitelné," řekla primátorka. Již dříve uvedla, že žalobou chtělo město upozornit na nutnost jednoznačně definovat kritéria, podle nichž agentura žádosti hodnotí a boduje.

Nový objekt nahradil nevyhovující loděnici z 20. let minulého století na pravém břehu Orlice za sportovním areálem TJ Slavia. Loděnici tvoří dvoupodlažní objekt, který je rozdělený na zázemí pro sportovce a na sklad lodí. Loděnice má ocelovou konstrukci pokrytou dřevěným obkladem. Starou loděnici dělníci zbourali. Do skladu se vejde až 150 lodí. V zázemí jsou klubovna, toalety, sprchy, posilovna, sauna. Loděnici budou využívat i otužilci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay

Štítky ČR, správa, stavby, soud, loděnice, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové uspěl v soudním sporu s NSA o kritéria dotace na stavbu loděnice  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.