Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Bezpečnostní kamery pohlídají další hradecké náměstí, osazeny tam budou ještě letos

V Hradci Králové přibydou další bezpečnostní kamery, tentokrát přijde řada na náměstí Svobody, které je dost frekventované. Město zainvestuje čtyři přístroje, které by tu měly hlídat pořádek.

V Hradci Králové dojde opět k rozšíření městského kamerového systému. Na náměstí Svobody přibydou do konce roku dva kamerové body se čtyřmi kamerami, z nichž jedna bude otočná. Jejich pořízení vyjde na 352 tisíc korun, téměř celou částku se městu podaří pokrýt z dotace Ministerstva vnitra na podporu prevence kriminality.

Rozšíření kamerového systému do této lokality by mělo být především preventivního charakteru. Je to lokalita, kde dochází k časté koncentraci osob, konají se zde kulturní akce, jsou tu umístěné dvě fakulty Univerzity Hradec Králové a místo je celkově jakýmsi vstupem do centrální části našeho města směrem z Gočárovy třídy,“ popsala v tiskové zprávě primátorka města Hradce Králové Pavlína Springerová.

Na náměstí Svobody budou umístěny celkem čtyři kamery, tři z nich pevné a jedna otočná, dohromady na dvou kamerových bodech. Obě kamery budou kromě náměstí zobrazovat také Gočárovu třídu, Mosteckou ulici, část Tylova nábřeží a ulici V Lipkách. „Právě v ulici V Lipkách, která se nachází mezi dvěma budovami fakult, často docházelo ke krádežím studentských kol, což byl také jeden z důvodů, proč jsme k umístění kamer zvolili po dohodě s městskou policií právě tuto oblast. Obecně se zde pohybuje řada studentů a žáků, pro které by toto místo mohlo být opět o něco bezpečnější,“ vysvětluje primátorka.

Kamery by měly být na místo umístěny do konce letošního roku. Jejich pořízení a instalace vyjdou na bezmála 352 tisíc korun včetně DPH. Městu se na tuto akci podařilo získat dotaci z Ministerstva vnitra v rámci dotačního programu na podporu prevence kriminality ve výši 318 tisíc korun.

Městský kamerový systém funguje v Hradci Králové více než 24 let, po celou dobu spadá jeho provoz pod městskou policii. Doposud se ve městě nacházelo 74 kamerových bodů, nejvíce je jich umístěno v okolí hlavního nádraží, na náměstích a v okolí obchodních domů. Kamerový systém plní několik důležitých funkcí. Působí především preventivně, monitoruje veřejný pořádek a předchází pouliční trestné činnosti. Zároveň také monitoruje dopravní situace ve městě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Hradec Králové, videokamera, kamerový systém, dotace, Univerzita Hradec Králové, Pavlína Springerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezpečnostní kamery pohlídají další hradecké náměstí, osazeny tam budou ještě letos  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.