Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Hradec Králové bude opakovat soutěž na instalaci úsporného osvětlení

Radnice Hradce Králové bude opakovat soutěž na instalaci úsporných svítidel na hlavním silničním Gočárově okruhu. První soutěž, vypsanou v dubnu, město zrušilo. Předpokládaná cena zakázky byla 9,5 milionu korun bez DPH. O dotaci z Národního plánu obnovy by město kvůli opakování soutěže přijít nemělo.

Do první soutěže se přihlásily tři firmy. Jedna však nesplnila zadávací podmínky a druhá, kterou město vybralo, nakonec ze soutěže odstoupila. "Nabídku třetího uchazeče, která byla cenově nejvyšší, město odmítlo akceptovat a soutěž zrušilo," náměstek primátorky pro správu majetku Pavel Vrbický

Podmínky pro novou soutěž město podle Vrbického upravilo. Podmínkou například nebude napojení světel do takzvaného systému smart city, ale pouze příprava pro budoucí napojení. Zakázku by to podle náměstka mohlo zlevnit o několik set tisíc korun. Dodavatele chce radnice vybrat do konce roku.

Na Gočárově okruhu se výměna veřejného osvětlení bude týkat téměř celého silničního okruhu v délce 5,5 kilometru. Výjimkami budou křižovatka Mileta, u níž město chystá celkovou přestavbu, a Rašínova třída, kde již LED osvětlení je. Nová svítidla budou disponovat takzvaným chytrým ovládáním, které umožní regulaci osvětlení. Radnice počítá s výměnou téměř 400 svítidel a asi 20 ramen držících světla.

Hradec Králové současně chystá vedle výměny světel na Gočárově okruhu i druhou etapu, a to instalaci úsporného osvětlení na takzvaný malý silniční okruh kolem centra a na Gočárovu třídu. Investice by mohla být na úrovni deseti milionů korun. Tendr na druhou etapu by město mohlo vypsat na podzim. Vlastní výměna osvětlení by se mohla odehrát v roce 2024.

Roční provoz veřejného osvětlení v Hradci Králové včetně oprav, údržby, pravidelné výměny stožárů a kabeláže by měl letos stát přes 55 milionů korun. Do nákladů radnice započítala také výdaj na vánoční osvětlení a zvýšení cen elektrické energie.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, správa, energie, Hradec Králové, osvětlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové bude opakovat soutěž na instalaci úsporného osvětlení  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.