Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Sedět na dvou židlích zároveň moc dobře nelze. Poslanec Havel jako ředitel hradeckého gymnázia končí

Být na dvou místech současně nelze. Několik měsíců se Matěj Ondřej Havel pokoušel skloubit práci poslance a ředitele jednoho z nejprestižnějších gymnázií v kraji. Nyní se rozhodl školu dočasně opustit. Potřeboval jsem být víc ve škole, což nebylo možné, vysvětluje poslanec za TOP 09.

„Ředitel velké školy a poslanec zároveň. Těžko se to kloubí, zkusil jsem si to pár měsíců a poznávám, že se nedá dělat obojí dohromady tak, aby se pracovalo pořádně. Musel jsem se rozhodnout,“ uvedl na sociálních sítích Matěj Ondřej Havel (TOP 09), poslanec a ředitel Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové.
„Od příštího školního roku mě na dobu vykonávání poslaneckého mandátu na našem gymnáziu zastoupí Tomáš Měkota, náš talentovaný kolega, který sdílí vizi a vytyčené cíle, skvěle zapadne do týmu vedení. Přestože se mi škola (dočasně) opouští nesnadno, kolegovi Měkotovi velmi držím palce, stejně jako celému našemu gymnáziu,“ napsal Havel, který Hradecké Drbně potvrdil, že se po skončení poslaneckého mandátu plánuje do školy vrátit.

„Kterou pozici si ponechám, bylo jasné, pokud člověk dostane tak velkou důvěru, tak se takového mandátu nevzdává. Ale náročné rozhodnutí to bylo, byť racionálně zdůvodněné,“ řekl poslanec pro Hradeckou Drbnu. Se školou plánuje zůstat nadále v kontaktu a nyní řeší případnou další spolupráci.

„Časově se to velmi špatně kloubilo, potřeboval jsem být víc ve škole, což nebylo možné, a to byla ta největší překážka,“ vysvětluje Havel, proč se nakonec rozhodl jednu z pracovních pozic opustit.

„Učitelé, kteří nás učí, řediteli od začátku fandili. Když se dostal do poslanecké sněmovny, měli z něj radost,“ říká osmnáctiletá studentka gymnázia J. K. Tyla Marie. Matěj Ondřej Havel z kandidátky SPOLU získal v parlamentních volbách druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů v kraji. Zakroužkovalo ho 10 858 voličů.

Pětatřicetiletý poslanec vedl prestižní hradecké gymnázium od roku 2018. Vystudoval Učitelství pro střední školy, konkrétně kombinaci český jazyk – dějepis, ale také Sbormistrovství chrámové hudby. Poté pokračoval v doktorském studiu v oboru Historické vědy. Po studiích pracoval jako učitel na Biskupském gymnáziu Hradec Králové.

Matěj Havel se také celý život věnuje skautingu, je činný jako varhaník a člen farní rady na Pouchově. Je ženatý, s manželkou mají čtyři děti.

Nejvíce preferenčních hlasů v kraji získala starostka Mladých Buků Lucie Potůčková (STAN), která v červenci odmítla návštěvu tehdejší ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) a ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO). Ženy se chtěly přijet vyfotit do školy, kterou obec zrekonstruovala za evropské peníze. Jedním z důvodů, proč Potůčkové ministerský výjezd vadil, bylo to, že se ministryně chtěly přijet podívat chvíli před volbami na projekt, který byl již tři čtvrtě roku hotový. Stát se přitom na rekonstrukci nijak nepodílel.  

„Ne ne, děvenky, sami jsme jako obec postavili, sami jsme zařídili a děkovat budeme pouze EU directissimo. Škola je přes léto zamčená a vetřelce do ní nepouštíme. Foťte se před Penamem,“ napsala starostka Mladých Buků v červenci minulého roku na Twitter. Její příspěvek měl téměř 11 tisíc lajků a necelý tisíc sdílení.

Také Lucie Potůčková se po zvolení do poslanecké sněmovny rozhodla zvládnout dvě pozice současně – práci starostky i poslankyně. „To, že takhle vystřelím ze sedmého místa, navíc jako žena a starostka malé obce, jsem nečekala. Určitě si budu chtít dotáhnout funkční období v Mladých Bukách, zbývá nám jeden rok a je tu strašně moc nedodělané práce. Budu se s tím muset popasovat v neuvolněné pozici. Myslím, že se to ten rok dá zvládnout, ale budu potřebovat někoho, kdo mi s tím hodně pomůže,“ řekla Potůčková krátce po svém zvolení Hradecké Drbně.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Matěje Ondřeje Havla

Štítky Matěj Ondřej Havel, Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové, poslanec, ředitel, funkce, volby, preferenční hlasy, Lucie Potůčková, Matěj Havel, TOP 09, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, Evropská unie, Alena Schillerová, Klára Dostálová, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sedět na dvou židlích zároveň moc dobře nelze. Poslanec Havel jako ředitel hradeckého gymnázia končí  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.