Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Česku je stále více bezdomovců. Azylových služeb v Hradci Králové využívá několik stovek lidí ročně

V současné době v České republice žije zhruba 24 tisíc lidí bez domova. Jsou mezi nimi senioři, mladí lidé i celé rodiny s dětmi. Podle organizace Nový Prostor se situace zhoršila během pandemie. Nejčastější příčinou ztráty bydlení jsou problémy v partnerských vztazích i ztráta zaměstnání.

Konkrétní počty lidí bez domova v Hradci Králové s určitostí zjistit nelze. Jejich pohyb po krajské metropoli sleduje městská policie i Oblastní charita Hradec Králové, která spravuje azylový dům pro lidi bez domova.

„Statistiky si necháváme zpracovat vždy v lednu a vycházíme z předchozího roku. Všeobecně lze ale říct, že našich služeb využije zhruba 400 různých lidí ročně,“ řekla redakci vedoucí Domu Matky Terezy v Hradci Králové Dana Pechová.

Podrobný přehled o situaci s lidmi bez domova v celé České republice vyšel z průzkumu v roce 2019. Podle něj je v celé České republice 23 830 lidí bez domova. Z toho jde o 2 600 dětí. Polovina osob bez domova žije venku, nebo občasně přespává na noclehárnách. Dvě třetiny těchto lidí nemá příjem vyšší než sto korun na den. U čtvrtiny je to dokonce méně než 50 korun.

Z průzkumů vyšlo najevo, že nejčastější příčinou je problém v manželství. Týká se to zhruba 30 procent všech lidí bez domova. Na dalších místech je ztráta zaměstnání, komplikované dětství nebo závislost na alkoholu.

„Kvůli rozpadu partnerských vztahů nebo ztrátě zaměstnání přišlo mnoho osob o bydlení a ocitlo se opět na ulici. Probíhající celosvětová pandemie koronaviru způsobila ekonomickou nestabilitu, dlouhodobé karantény a přinášela pro mnohé stres a hádky do domácností,“ říká výkonná ředitelka projektu Nový Prostor, který se problematikou lidí bez střechy nad hlavou zabývá.

Průměrný věk osoby bez domova je sedmačtyřicet let. Nejvíce těchto lidí žije v Praze a v Moravskoslezském kraji.

Bezdomovci jsou pod drobnohledem strážníků. O to víc v začínajících mrazech

S přicházející zimou Městská policie Hradec Králové častěji kontroluje místa, kde pravidelně přespávají lidé bez domova. „Díky tomu se nejednou podařilo zachránit život lidem, kteří se s ohledem na nízké teploty a závažný zdravotní stav dostali do přímého ohrožení života,“ říká mluvčí hradeckých strážníků Eva Kněžourová.

Hlídky také bezdomovce opakovaně informují o možnosti přespat v teple azylových domů, ale zdaleka ne všichni mají zájem. „Pravidla, která v těchto zařízeních platí, nejsou ochotni respektovat, a proto raději zůstávají venku,“ dodává Kněžourová.

Azylový dům Matky Terezy nabízí ubytování pro 30 osob a spravuje zimní noclehárnu, která disponuje až 90 místy k přespání.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Myriams-Fotos | Pixabay

Štítky bezdomovce, střech, děti, lidé, sociální, Hradec Králové, ČR, chudoba, statistika, azyl, ubytování, rozpad, manželství, problém, bezdomovec, Česko, povolání, Nový Prostor, azylový dům, Oblastní charita Hradec Králové, pandemie covidu-19, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku je stále více bezdomovců. Azylových služeb v Hradci Králové využívá několik stovek lidí ročně  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.