Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Černilov má novou pamětní desku Bohuslava Horáka, osobnosti protinacistického odboje

V Černilově na Královéhradecku odhalili pamětní desku věnovanou Bohuslavu Horákovi, osobnosti protinacistického a protikomunistického odboje v Československu a manželovi popravené političky Milady Horákové. Akce se uskutečnila v den 45. výročí jeho úmrtí. Pamětní deska je na budově Kulturního a spolkového domu, kde se Horák narodil. Autorem pamětní desky, kterou financovala obec Černilov, je kameník Hynek Shejbal. Odhalení desky dnes přihlížely desítky lidí.

"Komunistický režim chtěl, aby osudy mnohých lidí i jejich odkaz byly zapomenuty. Odvaha a statečnost Bohuslava Horáka a jeho rodiny jsou však stále velkou inspirací pro nás i pro další generace. Pamětní deska by nám to měla stále připomínat," řekla Lucie Javůrková z organizačního týmu.

Horák se narodil v učitelské rodině v budově bývalé evangelické školy v Černilově 22. února 1899, v současném Kulturním a spolkovém domě, kde měli rodiče učitelský byt. Bydleli tam do Bohuslavových osmi let. Horák získal titul inženýra zemědělství a také se stal známou mediální osobností v rozhlase. Stejně jako jeho manželku Miladu ho věznili nacisti, uvedli organizátoři.

Po válce se oba zapojili do protikomunistického odboje, po zatčení manželky emigroval Horák do Německa. Jejich dcera zůstala u příbuzných v Praze. O popravě své manželky se dozvěděl z rozhlasu v uprchlickém táboře. Milada Horáková byla po procesu vykonstruovaném komunistickým režimem popravena 27. června 1950. Po celou dobu svého pobytu v Německu se Horák marně snažil dostat dceru k sobě. V roce 1954 odešel do USA, kde pracoval pro americkou zpravodajskou službu.

S dcerou se setkal v USA po 17 letech od chvíle, kdy se viděli naposledy, a to v roce 1966, kdy se jí podařilo za otcem na tři měsíce vycestovat. Natrvalo přesídlila do USA v roce 1968. Bohuslav Horák se do Československa už nikdy nepodíval, zemřel 13. října 1976 ve Washingtonu. Je pohřben v Bělči nad Orlicí na Hradecku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Síť Aktivních Občanů Hradec Králové

Štítky ČR, historie, komunismus, Horák, FOTO, Černilov, Bohuslav, pamětní deska, Bohuslav Horák, Milada Horáková, Československo, Královéhradecký kraj, USA, Německo, dům, Washington, D.C., Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Černilov má novou pamětní desku Bohuslava Horáka, osobnosti protinacistického odboje  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.