Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Do Hradce Králové se vrací neslyšící podvodníci. Před jejich vydíráním varuje městská policie

Neslyší, nevidí a v některých případech ani nemluví. V ruce drží papír a kolemjdoucí se snaží přesvědčit k drobnému finančnímu příspěvku. Situace, která není v Hradci Králové ničím výjimečná. Takzvaní neslyšící podvodníci se opět vrací do krajské metropole.

„Předstírají zdravotní postižení a od kolemjdoucích, někdy i velmi nevybíravým způsobem, požadují finanční příspěvek,“ popisuje mluvčí městských strážníků Simona Pacltová. Na tyto podvodníky lidé nejčastěji narazí například před obchodními centry, vlakovém nebo autobusové nádraží. Záměrně si vybírají místa, kde se nachází větší počet lidí.  

Například tento týden strážníci městské policie řešili dvě ženy u jednoho z obchodních center. Obcházely kolemjdoucí s cedulkou, na které byl symbol přeškrtnutého ucha. Podvodnice tvrdily, že nerozumí česky. Jedna z nich dokonce neměla žádné doklady. Jen papír se jménem a adresou.  

„Strážníci městské policie vyrozuměli cizineckou policii, která si převzala ženy k dořešení,“ uzavírá mluvčí městské policie.  

Jak předcházet komplikacím? 

Městská policie varuje občany před podobnými podvodníky, kteří se snaží pod různými záminkami vylákat z lidí peníze. Obecně platí, že každá sbírka pořádaná na území města musí být schválena magistrátem a zároveň je o ní informována i městská policie. Všichni účastníci sbírek u sebe musí mít osobní jmenování s průkazem totožnosti, kopii o povolení sbírky, zapečetěnou kasičku, kartičku pořádající organizace a alespoň jeden z nich musí být plnoletý. 

Zároveň platí i nepsané pravidlo, že sbírky jsou uvedeny na webových stránkách jednotlivých pořadatelů. „Pokud si nejste jisti, zda Vás oslovil pracovník v rámci řádně schválené sbírky, či se jedná o podvodníka, obraťte se na městskou policii. Ta je oprávněna provést kontrolu,“ dodává městská policie.  

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie Hradec Králové

Štítky podvodník, cizinec, Hradec Králové, neslyšící, charita, sbírka, podvod, městská, policie, centrum, obecní policie, Cizinecká policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Hradce Králové se vrací neslyšící podvodníci. Před jejich vydíráním varuje městská policie  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.