Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ochránci přírody prosí o pomoc s výkupem přírodní rezervace, ze které Hradec čerpá pitnou vodu

Ochránci přírody ze skupiny JARO Jaroměř by rádi vykoupili část přírodní rezervace Zbytka u Bohuslavic na Náchodsku. Podle ochránců se jedná o nejhodnotnější botanickou lokalitu východních Čech. Jde také o místo, odkud město Hradec Králové čerpá pitnou vodu.

O přírodní rezervaci Zbytka, která byla v minulosti poškozena necitlivými zásahy, mají jaroměřští ochránci zájem dlouhodobě. „V předchozích letech jsme díky pomoci členů z České botanické společnosti, České společnosti entomologické i dalším dárcům zdárně vykoupili několik pozemků o celkové výměře přes dva hektary. Je mezi nimi i pozemek na nejcennější části rezervace, takzvaná Velká louka,“ říká David Číp, předseda ochránců přírody ze spolku JARO Jaroměř. 

Nyní se nadšencům naskytla příležitost odkoupit do majetku Českého svazu ochránců přírody další plochu rezervace o výměře dva a půl hektaru. „Díky vstřícnému přístupu stávajících vlastníků je cena pouze deset korun za metr. Jenže za dva a půl hektaru to je čtvrt milionu korun. A na to ve veřejné sbírce Místo pro přírodu peníze bohužel už v dostatečném množství nejsou, protože se vykupuje i celá řada jiných lokalit, například Hořečková stráň u Velkého Vřešťova,“ vysvětluje Číp.

Ochránci se proto nyní obracejí s prosbou o pomoc na botaniky a veřejnost. Přímo na vykupované louce roste například rychle mizející bylina zvonečník hlavatý, řídce se vyskytující ožanka čpavá nebo pampeliška bahenní.

„Entomologům se tu navíc podařilo nově objevit spolu s broukem lesákem rumělkovým i populaci zlatohlávka skvostného, pestrokrovečníka a motýla ostruháčka jilmového. Současně zde pokračujeme v přípravě biotopu na budoucí repatriaci hnědáska osikového. A za tímto účelem se nám bude hodit každý lesní lem a les, který budeme moci ještě rozvolnit a udržovat pro motýly i brouky,“ vysvětluje David Číp.

Ochránci by tu také rádi zbudovali tůně pro vážky a obojživelníky. Kdokoli by jim chtěl pomoci s odkupem přírodní rezervace, může jim přispět libovolnou částku. Číslo účtu mají ochránci uvedené na svém webu.

Rezervace Zbytka je významným místem také pro Hradec Králové, město odsud totiž čerpá pitnou vodu. Jenže podzemní zdroje kvůli suchu už několik let slábnou. „V roce 2008 skončilo vodohospodářské společnosti v Hradci Králové povolení k odběrům podzemní vody a protože nadměrné odběry začínaly ohrožovat rezervaci, došlo v rámci nově vydaného povolení k ponížení čerpaného objemu přibližně o deset procent. To bylo vítanou záminkou ke spuštění kampaně, kdy výrazné postupné zdražování vody hradeckým odběratelům mohlo být konečně někomu připsáno na vrub, takže to odnesli ochránci přírody,“ vzpomíná David Číp. Dnes má Hradec kromě podzemních zdrojů pitné vody i záložní zdroj – vodu z Orlice, která prochází úpravnou vody. A právě proto, že má Hradec z velké části podzemní vodu, je velmi tvrdá, protože se do ní rozpouštějí veškeré minerály, které podzemí obsahuje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto JARO Jaroměř

Štítky Hradec Králové, pitná voda, přírodní rezervace, ochrana přírody, Jaroměř, okres Náchod, Bohuslavice, Východní Čechy, Česká botanická společnost, Český svaz ochránců přírody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochránci přírody prosí o pomoc s výkupem přírodní rezervace, ze které Hradec čerpá pitnou vodu  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.