Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Naplánujte si výlet: které hrady dnes otevírají své brány turistům?

Ode dneška mohou lidé začít navštěvovat vybrané hrady a zámky. Jde hlavně o hradní areály, které si lidé mohou prohlížet bez průvodce. V Královéhradeckém kraji se dnes otevírá hrad Pecka, ve čtvrtek část expozice hradu a zámku Staré Hrady. Zpřístupněn je například i hrad Trosky v sousedním Libereckém kraji.

Tento týden otevírají své brány vybrané historické památky. Podle vládních nařízení jsou umožněny pouze prohlídky bez průvodců, proto se jedná především o hradní areály. Skupinové prohlídky zatím povoleny nejsou.  

Dnes se například návštěvníkům otevřel hrad Pecka, který je tak jediným interiérově zpřístupněným památkovým objektem v Podkrkonoší. Lidé tu mohou prozkoumat interiéry hradu samostatně s průvodcovským textem a bez časového omezení. Zpřístupněna je kompletní historická část hradu, černá kuchyně i hradní sklepení s dobovou mučírnou. Hrad je návštěvníkům otevřený vždy od úterka do neděle od 9 do 16 hodin, přičemž v 16 hodin ještě stíháte poslední prohlídku hradu.

Ve čtvrtek pak otevírá hrad a zámek Staré Hrady. Návštěvníci si budou moci projít zámecké pohádkové sklepení, které tu během prohlídek ožívá zvukovými a světelnými efekty. Děti tu čeká dobrodružná stezka plná draků, obrů, vodníků, čertů, kouzelných víl a skřítků. Otevřeno tu pak budou mít vždy od úterka do neděle, od 9.30 do 17 hodin.

Vybrané památky pro veřejnost otevírá také Národní památkový ústav. Královéhradeckému kraji jsou z otevřených hradů nejblíže Trosky, které otevírají dnes. Kromě vyhlídky na věži „Baba“ a vyhlídky pod věží „Panna“ si výletníci budou moci užít i venkovní šifrovací hru. Také Trosky mají otevírací dobu od úterka do neděle, a to od 9 do 16.30.

Mimo region mohou turisté ode dneška navštívit také Bezděs, Točník, Krakovec, Křivoklát, Rabí a Velhartice, zámek Valeč, vybrané prostory zámků Nebílovy, Kozel, Konopiště, Mníšek pod Brdy a Veltrusy, o víkendu pak také Hamousův statek ve Zbečně, hrady Žebrák a Švihov a synagogu v Březnici.

Prohlídky všech památek jsou možné pouze za dodržení stanovených hygienických pokynů. Návštěvníci musí mít po celou dobu návštěvy památky zakryté dýchací cesty, dodržovat rozestupy a při vstupu do vnitřních prostor využít dezinfekci na ruce.

Otevřené mohou být pro veřejnost i zámecké parky a zahrady. Na procházku můžete vyrazit například do zámecké zahrady ve Slatiňanech, která je otevřena od úterý do pátka od 12 do 17 hodin a o víkendech od 10 do 17 hodin.

Ohodnoť článek

Foto Hrad Pecka | Zdroj NPÚ, Hrad Pecka, Hrad a zámek Staré Hrady

Štítky hrady, zámky, NPÚ, Pecka, Staré Hrady, Trosky, výlet, hrad, zámek, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Podkrkonoší, Národní památkový ústav, zámek Staré Hrady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Naplánujte si výlet: které hrady dnes otevírají své brány turistům?  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.