Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zaměstnavatelé v kraji s propouštěním vyčkávají. Zaměstnance si udržují i díky podpůrným programům

Někteří lidé přicházejí v této době o práci. Žádný dramatický nárůst nezaměstnaných se ale na úřadech v Královéhradeckém kraji nekoná. Podle ředitele krajské pobočky Úřadu práce v Hradci Králové Martina Horáka, by řada společností nepochybně propouštěla, ale s ohledem na program Antivirus nebo další podpůrné programy, tak činí jen minimum z nich. Naprostá většina zatím vyčkává.

Údaje o nezaměstnanosti za tento měsíc budou k dispozici až v únoru. „Zatím jenom můžeme říct, že v první polovině měsíce se zaevidovalo jako uchazeč o zaměstnání méně klientů než za stejné období ledna 2020,“ říká Martin Horák.

Meziročně lze srovnávat nezaměstnanost na konci roku. Podíl nezaměstnaných byl k poslednímu prosincovému dni loňského roku 3,1% oproti 2,4% z prosince 2019. Meziroční nárůst o 0,7% vznikl už během prvního lockdownu na jaře 2020. „Po zbytek roku se nezaměstnanost vyvíjela velmi podobně jako rok předtím. Lze tedy říct, že nezaměstnanost je udržována na nízkých hodnotách v podstatě uměle podpůrnými programy. Nehodnotím zde, jestli je to dobře nebo špatně,“ dodává.

Volných míst je v kraji aktuálně 11,5 tisíce. To je i přes postupný pokles stále nepatrně víc, než je uchazečů o zaměstnání. Z tohoto počtu je skoro 80% míst hlášených s úmyslem zaměstnat cizince. Jedná se hlavně o dělnické pozice, o které Češi nemají zájem.

„Aktuálně také lze pozorovat jisté zmražení, kdy zaměstnavatelé sice hlásí volná místa, ale v jejich reálném obsazování jsou zdrženliví, což je celkem logické s ohledem na nejistotu vývoje v dalších týdnech a měsících,“ říká ředitel.

Mezi nezaměstnanými roste počte lidí starších pětapadesáti let

Složení lidí bez práce je dlouhodobě stejné. V průběhu zimních měsíců se zvyšuje počet OSVČ, u kterých se předpokládá, že na jaře svoji výdělečnou činnost opět zahájí. Bude ale záležet na vývoji situace. Mezi nezaměstnanými převažují lidé s nízkým vzděláním. Jde o osoby se základním vzděláním nebo s výučním listem. Mírně roste i podíl lidí ve věkové kategorii pětapadesát let a výš. Z hlediska oborů je skladba evidence poměrně pestrá.

Co dělat, pokud v této době přijdete o práci?

Pokud někdo přijde o práci, je potřeba se co nedříve zaevidovat na úřadu práce a zároveň hledat nové zaměstnání. „Je ale nutné počítat s tím, že právě v této době budou zaměstnavatelé vyčkávat a nástupy nových zaměstnanců odkládat. Lze doporučit zvýšit svoji hodnotu na trhu práce absolvováním vhodné rekvalifikace, ale i v tomto ohledu je třeba spíše vyčkat, neboť s ohledem na protiepidemická opatření lze nyní realizovat kurzy pouze online, což je reálně možné pouze u malého procenta a také ne každý uchazeč je schopen ji absolvovat touto formou,“ dodává Horák.

Pokud někdo dopředu ví, že přijde o práci, zvlášť pokud by mělo jít o více zaměstnanců jednoho zaměstnavatele, je možné požádat o zařazení do projektu Outplacement. Díky němu může využívat služby úřadu práce ještě dříve, než v zaměstnání skončí. „Podmínkou je ovšem souhlas stávajícího zaměstnavatele,“ zakončuje Horák.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky zaměstnání, práce, program, Královéhradecký kraj, úřad práce, Martin Horák, Úřad práce České republiky, nezaměstnanost, povolání, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaměstnavatelé v kraji s propouštěním vyčkávají. Zaměstnance si udržují i díky podpůrným programům  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.