Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Za nenošení roušek v kraji padaly pokuty, další přestupky hygiena řeší. S trasováním pozitivních osob ji pomáhají desítky lidí

Co se týče omezení Česko je stále na pátém, tedy nejhorším stupni protiepidemického systému PES. Nakažených ale ubývá. I přesto, že je lidí s koronavirem méně, Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje má stále dost práce. S trasováním ji pomáhají lidé z call center. Hygiena také ukládala i pokuty. Těch pravomocných zatím uložila dvacet v hodnotě 42 tisíc korun.

Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje zatím uložila dvacítku pokut za 42 tisíc korun. Více jak polovina této částky se týká sankcí za nenošení ochranných prostředků dýchacích cest. Zbylá část je za porušení povinností souvisejících s mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví, která se týkají oblasti poskytování služeb.

Nejvyšší částka ve výši deset tisíc korun padla za to, že byla v jednom ze stravovacích zařízení přítomna veřejnost.

V současné době projednává Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje přestupky za nenošení ochranných prostředků dýchacích cest. Přestupky týkající se porušení povinností stanovených pro maloobchod a služby a dále volného pohybu osob nespadají v době nouzového stavu do kompetence Krajské hygienické stanice,“ říká mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí.

Trasování pozitivních lidí

S tím, že by lidé nezvedali telefony se hygienici setkávají spíše výjimečně. Pokud se ale nedovolají, zašlou jim informace o jejich izolaci prostřednictvím SMS. „V ni je informujeme o pravidlech izolace, která je třeba dodržovat. Přestože se C+ osobě nedovoláme, stále pro ni platí povinnost pravidla izolace dodržovat,“ dodává mluvčí.

Hygienická stanice provádí od podzimu jen trasování pozitivně testovaných osob. Lidé, kteří byli s nakaženým člověkem v rizikovém kontaktu jsou z kapacitních důvodů obvoláváni centrálními call centry.

Na trasování pozitivních lidí se aktuálně podílí v našem kraji celkem 85 osob, z toho je 36 kmenových zaměstnanců Krajské hygienické stanice, 26 mediků z Lékařské fakulty v Hradci Králové, 18 zaměstnanců Call centra Finančního úřadu Královéhradeckého kraje a pět zaměstnanců Oblastního inspektorátu práce.

„Bez pomoci těchto externích pracovníků bychom se při tak vysokých počtech pozitivních vůbec nedokázali obejít a velice si jejich práce ceníme. Obvolávání probíhá každý den včetně víkendů v době cca od 8. do 21. hodin, při vysokých denních nárůstech počtu C+ osob nám pomáhají navíc také centrální call centra,“ zakončuje Krejčí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky roušky, opatření, pokuty, Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje, PES, Krajská hygienická stanice, Královéhradecký kraj, Česko, Protiepidemický systém České republiky, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Inspektorát práce

Za nenošení roušek v kraji padaly pokuty, další přestupky hygiena řeší. S trasováním pozitivních osob ji pomáhají desítky lidí  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.