Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Místo na hory jezdí záchranáři za covid pacienty. Výjezdů v kraji je stále více

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje má v současném zimním období meziročně o 15 až 20 procent výjezdů více, a to i přesto, že lyžařská střediska jsou kvůli vládním opatřením proti koronaviru uzavřená. Za růstem počtu výjezdů je jednoznačně COVID-19. Úrazy na horách v zimních střediscích Krkonoš a Orlických hor přitom za běžné situace záchranáře v kraji velmi zaměstnávají.

"Hory jsou zavřené, spíše by tak měl být pokles výjezdů, ale to se neděje. Jednoznačně se na zvýšeném počtu výjezdů podílí pacienti s covidem-19. Tento rok pro nás hory generují podstatně méně práce než za obvyklé situace," řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraj Libor Seneta.

Královéhradecký kraj patří k nejzasaženějším regionům v ČR. Ve dvou z pěti okresů v kraji, na Trutnovsku a Náchodsku, se nyní šíří koronavirus vůbec nejrychleji ze všech okresů v republice. Promítá se to do nárůstu počtu hospitalizovaných pacientů s covidem a také práce záchranářů.

"Minulý týden byl jednoznačně, co se týče absolutního počtu pacientů covid pozitivních, špičkový. Někteří museli být hospitalizováni, někteří převezeni mezi nemocnicemi. První dny tohoto týdne zatím nenasvědčuje tomu, že by se situace měla dramaticky měnit. Tento týden bude třetí v řadě, kdy vidíme top čísla za dobu pandemie a výhled je nejistý," řekl Seneta.

Zdravotnická záchranná služba v kraji vyjíždí denně ke 40 až 45 pacientům s koronavirem. "Za normálních okolností máme denně okolo 130 až 140 výjezdů, v současnosti tak okolo 160 až 170," uvedl ředitel.

I záchrance chybí personál

Podobně jako zdravotnická zařízení v kraji je i záchranná služba citelně personálně oslabena. V minulém týdnu vypadla asi třicítka zaměstnanců, což je zhruba deset procent personálu.

"Byli nemocní nebo v karanténě, za celou dobu pandemie to byl z tohoto hlediska vůbec nejhorší týden. Jdou proti sobě dva trendy. Na jednu stranu potřebujeme více lidí, protože máme více posádek než obvykle, a na druhou stranu nám lidi sebere nemocnost," řekl Seneta. Zatím to podle něj lze zvládnout, ale jen za cenu velkého množství přesčasů.

Pacienty s covidem léčí v kraji Fakultní nemocnice Hradec Králové, krajské nemocnice a soukromá nemocnice ve Vrchlabí. Hospitalizovaných s covidem bylo v kraji dnes dopoledne zhruba 520, z nichž 110 vyžadovalo intenzivní péči. Před měsícem byl celkový počet hospitalizovaných pacientů s covidem v kraji asi 270, z toho téměř 60 na JIP.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB: ZZS KHK

Štítky koronavirus, zdraví, Královéhradecký, kraj, ZZS, záchranáři, statistika, COVID-19, pandemie, výjezd, pomoc, zdravotnictví, pacient, Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, Krkonoše, Orlické hory, zdravotnická záchranná služba, Královéhradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo na hory jezdí záchranáři za covid pacienty. Výjezdů v kraji je stále více  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.