Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: V kraji probíhá dopravně bezpečnostní akce. Policie se zaměřuje na silnicích na alkohol za volantem

Přes tři desítky policejních hlídek se večery rozjely po celém kraji a provádí namátkové kontroly na silnicích, na kterých budou po celý víkend. Svá stanoviště průběžně mění. Přítomnost policistů na silnicích má odradit nezodpovědné řidiče od jízdy, což může ve výsledku uchránit lidské životy.

Za minulý víkend se stalo v Královéhradeckém kraji čtyřicet dopravních nehod. U každé páté se zjistilo, že řidič požil před jízdou alkohol. Ten je u víkendových dopravních nehod přítomen u přibližně čtyř případů. Nejen na něj se proto zaměří hlídky i o tomto víkendu.

Zjišťovat budou také návykové látky u řidičů, technický stav jejich aut, použití pásů a překračování rychlosti.Hlídky budou průběžně měnit svá stanoviště a kontroly budou provádět na všech typech komunikací,“ řekla policejní mluvčí Magdaléna Vlčková.

Řidiči pod vlivem alkoholu hrozí pokuta v rozmezí od 2 500 do 20 000 korun, zákaz řízení od šesti měsíců do jednoho roku a přičte se mu sedm trestných bodů.

To, že se policie zaměří primárně na alkohol, má své opodstatnění. Je totiž velmi často příčinou vážných nebo tragických dopravních nehod. V podobných náhodných plošných akcích budou v celém kraji policisté pokračovat i v průběhu nadcházejících týdnů a měsíců. 

„V případě, že se řidič odmítne podrobit dechové zkoušce, odběru krve či testování cestou takzvaného drug testu, předává se případ k dořešení správnímu orgánu, kde mu hrozí sankce od 25 000 do 50 000 korun. Od jednoho do dvou let zákaz činnosti a přičteno bude sedm trestných bodů,“ doplňuje mluvčí. 

Trestní zákoník pamatuje i na řidiče, který nadýchá více než jedno promile alkoholu:

§ 274Ohrožení pod vlivem návykové látky 
(1) Kdo vykonává ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, zaměstnání nebo jinou činnost, při kterých by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti.
(2) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán,
a) způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 havárii, dopravní nebo jinou nehodu, jinému ublížení na zdraví nebo větší škodu na cizím majetku nebo jiný závažný následek,
b) spáchá-li takový čin při výkonu zaměstnání nebo jiné činnosti, při kterých je vliv návykové látky zvlášť nebezpečný, zejména řídí-li hromadný dopravní prostředek, nebo
c) byl-li za takový čin v posledních dvou letech odsouzen nebo z výkonu trestu odnětí svobody uloženého za takový čin propuštěn.

Výsledky víkendové dopravně bezpečnostní akce budou vyhodnoceny v pondělních dopoledních hodinách.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky policie, kontroly, dopravně bezpečnostní akce, alkohol, silnice, Královéhradecký kraj, drogy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V kraji probíhá dopravně bezpečnostní akce. Policie se zaměřuje na silnicích na alkohol za volantem  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.