Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Škodovka zahájila po 39 dnech výrobu. Do Kvasin pracovníci z Polska nedorazili

Škoda Auto dnes rozběhla po více než měsíci výrobu. Dvousměnný provoz byl zahájen v Kvasinách a Vrchlabí. Kvůli omezenému pohybu přes hranice,ale nedorazili pracovníci z Polska. Společnost zastavila výrobu ve všech svých závodech vůli koronaviru 18. března večer.

,,Převážná většina polských zaměstnanců zůstala doma a nemůže nastoupit do práce. Tím pádem limituje náš rozjezd. Víme, že ne všichni jsou ochotni zůstat po návratu ze směny v karanténě," řekl k situaci v Kvasinách člen představenstva Škody Auto Bohdan Wojnar. Zmínil také, že velký podíl zaměstnanců z Polska, mají i další podniky v kvasinské průmyslové zóně.


Podle současných platných nařízení v republice, může pendler v Česku pracovat a vracet se denně domů. Pravidelně ale musí postupovat testy na covid-19. Nařízení z polské strany, jsou ale jiná. Polák vracející se z ciziny jít v Polsku do čtrnáctidenní karantény.

,,O podmínkách přeshraničního pohybu osob s vládou jednáme. Požadovaných RT-PCR testů není podle našich informací v ČR ani v okolních zemích dostatek," řekla mluvčí závodu Kvasiny Martina Gillichová. Odboráři automobilky v Kvasinách uvedli, že by měl jet závod zpočátku jen na asi 50 procent výkonu. Běžně podnik funguje ve třísměnném provozu.


V obou závodech budou prozatím ranní a odpolední směny. Noční odpadly. Automobilka v závodech zavedla na 80 hygienických opatření. ,,Zaměstnancům jsme poskytli roušky nebo respirátory, k dispozici jsou volně přístupné dávkovače s dezinfekcí. Při vstupu do areálu je zaměstnancům namátkově měřena teplota," řekla mluvčí.


Škoda Auto je v Královéhradeckém kraji největším zaměstnavatelem. V závodě v Kvasinách na Rychnovsku, je na výrobě modelů Superb, Kodiaq a Karoq zaměstnáno asi 9000 lidí, z toho je asi 2500 Poláků. Ve Vrchlabí, kde se vyrábí převodovky, je zhruba 1000 pracovníků. Problém s cizinci Vrchlabí nemá, protože v závodě pracují především lidé z Vrchlabí a širšího okolí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Škoda Auto

Štítky Škoda Auto, Kvasiny, Vrchlabí, pracovníci, karanténa, testy, ŠKODA AUTO a.s., Polsko, výroba, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škodovka zahájila po 39 dnech výrobu. Do Kvasin pracovníci z Polska nedorazili  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.