Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Královehradeckému kraji chybí na financování sociálních služeb 75 milionů

V Královéhradeckém kraji chybí na financování sociálních služeb v letošním roce přibližně 75 milionů korun. Je to dáno především tím, že zvýšení dotace od státu plně nepokrylo letošní růst mezd v sociálních službách. Královéhradecký kraj proto chce, aby se obce více podílely na financování svých sociálních služeb. Obci, která to dělat nebude, kraj zkrátí příspěvek. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana pro oblast sociálních věcí Vladimír Derner (KDU-ČSL).

Na podporu sociálních služeb kraj letos od státu podle Dernera dostane 961 milionů korun, což je o 81 milionů korun více než loni. Sám kraj do sociální oblasti dá letos dalších asi 240 milionů korun. "Nárůst platů v odvětví ale dosahuje téměř 110 milionů korun. Kromě toho stále rostou náklady na zvyšování kapacity sociálních služeb o asi tři procenta ročně, což souvisí s demografickým vývojem," uvedl Derner.

Rada kraje podle něj navrhla, aby ze státní dotace byly především uspokojeny celoroční potřeby sociálních služeb zajišťovaných neziskovými organizacemi. "Chceme, aby jim peníze byly rozděleny včas na začátku roku, aby každý věděl, s čím může počítat," řekl Derner. Definitivně budou o rozdělení státní dotace na sociální služby rozhodovat zastupitelé na konci ledna.

Obce by podle kraje měly na financování sociálních služeb, které samy zřizují, dávat asi tři procenta ze svých daňových příjmů. Obci, která tak činit nebude, kraj zkrátí příspěvek. V letošním roce se snížení příspěvku podle Dernera dotkne 24 obcí a měst a celkem půjde o částku 4,2 milionu korun. V průměru tak jde o 175.000 korun na obec.

Derner uvedl, že některé obce financují své sociální služby i šesti procenty z daňových příjmů. "Některé jsou na nule a jsou černými pasažéry. Myslíme si, že obec je povinna nést svůj podíl na krytí ztrát ze sociálních služeb," řekl Derner.

Autoři | Foto Brněnská drbna

Štítky ČR, správa, sociální, Královéhradecký, sociální služby, Královéhradecký kraj, Vladimír Derner, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královehradeckému kraji chybí na financování sociálních služeb 75 milionů  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.