Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Královehradeckém kraji roste zájem o čipování psů

V Královéhradeckém kraji v posledních měsících roste zájem o čipování psů. Od nového roku mají jejich majitelé zákonnou povinnost psa očipovat. Pokud nebudou mít psa označeného mikročipem, hrozí jim pokuta. Kritika často směřuje na to, že neexistuje jednotný registr psů. ČTK to zjistila od veterinářů a samospráv.

Mikročipy mají zajistit identifikaci zvířete a snadnější dohledání majitele. Cílem je také zamezit fungování tzv. množíren psů, tedy chovu, kde jsou zvířata chována pro zisk z prodeje štěňat. "Zákon jasně stanovuje, že psi starší půl roku by měli mít čip," řekl ředitel královéhradecké krajské veterinární správy Aleš Hantsch.

Výjimku budou mít starší psi s čitelným tetováním provedeným před 3. červencem 2011. Pro psa je očipování bezpečné. "Vůbec to nemá vliv na zdraví a život psa. Čip je přibližně deset milimetrů velký a aplikuje se do oblasti krku do podkoží," řekl Hantsch.

Cena se pohybuje od 300 do 600 korun, podle čipu a zvoleného registru. V ČR existuje několik komerčních registrů psů, kteří mají mikročipy. Registry psů by měly být sloučené do jednoho v příštích letech.

"Státní veterinární správa, která povede centrální registr, má dva roky na to, aby se zbudovalo hardwarové a softwarové vybavení," řekl Hantsch.

Veterináři v hradeckém kraji zaznamenali značný zájem o očipování psů zejména v posledních měsících. "Zájem je opravdu velký. Cena je u nás 400 korun, registrace zdarma. Většina lidí to považuje za povinnost. Někteří kritizují, že není jednotný registr, měl by fungovat až od roku 2022," řekl Michal Novák ze soukromé veterinární ordinace v Rosnicích u Všestar na Hradecku.

Majitelé, kteří nenechají psy očipovat, poruší veterinární zákon. Na kontrolu čipů se používá tzv. čtečka mikročipů, kterou by měly být vybaveny zejména městské policie.

"Budeme dostávat podněty, protože jediným oprávněným k řešení těchto nedostatků, respektive přestupků je státní veterinární správa. Pokud nebude mít pes čip, zahájíme s majitelem správní řízení, a tam je pokuta až do 20.000 korun," řekl Hantsch.

Povinnost je mít psa očipovaného, ale zatím není povinnost ho mít zapsaného v registru. To nastane, až bude systém jednotný.

Odhady počtů psů v Královéhradeckém kraji se liší. Neregistrovaných psů je samozřejmě více. Hantsch odhaduje, že jeden pes připadá zhruba na čtyři lidi.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, chov, hobby, psi, Královéhradecký, pes, Královéhradecký kraj, integrovaný obvod, Státní veterinární správa České republiky, Michal Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královehradeckém kraji roste zájem o čipování psů  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.