Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Královehradecký kraj dá letos na investice opět přes 2 miliardy. Největší část půjde na opravy silnic

Královéhradecký kraj by měl letos opět dát na investice přes dvě miliardy korun po loňských 2,37 miliardy korun. Největší část půjde do rekonstrukcí silnic. Do konce listopadu zatím kraj na investice vydal 1,9 miliardy korun. ČTK to dnes řekl radní kraje pro finance Rudolf Cogan (Starostové a Východočeši).

Hlavní jednotlivou investicí kraje je přestavba oblastní nemocnice Náchod s celkovými náklady asi 1,6 miliardy korun. Letos kraj do stavby nemocnice dal 650 milionů korun. Nemocnice bude hotová v roce 2020. "Významnou letos zahájenou stavbou je rekonstrukce Gayerových kasáren v Hradci Králové pro potřeby Muzea východních Čech s náklady 238 milionů korun," uvedl radní pro investice Václav Řehoř (ODS).

Do rekonstrukcí silnic druhých a třetích tříd kraj zatím vložil 1,13 miliardy korun, za celý loňský rok to bylo 1,27 miliardy korun. Letos kraj v rámci 38 staveb celkem zrekonstruoval 80 kilometrů silnic a 14 mostů. K tomu kraj udělal jednodušší opravy silnic položením nových asfaltových koberců o délce 58 kilometrů za 125 milionů korun.

"Důležité je udržet trend investic do silnic přes jednu miliardu korun ročně. Jen tak máme v horizontu přibližně deseti let šanci dát silniční síť trochu dohromady," uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček (ODS). Dodal, že polovina z 3300 kilometrů krajských silnic je v havarijním stavu. V letech 2017 až 2020 by podle Červíčka měly jít do silnic celkem asi 4,4 miliardy korun, zatímco v letech 2013 až 2016 to bylo celkem 1,9 miliardy korun.

V roce 2020 by měl kraj podle schváleného rozpočtu dá na investice 1,49 miliardy korun. Podle Cogana se však dá předpokládat, že konečná výše investic bude na úrovni 2,5 miliardy korun, protože do příštího roku se přesune k proplacení řada již dříve zahájených staveb.

Královéhradecký kraj letos v dubnu splatil poslední část úvěru ve výši 148 milionů korun, který čerpal na investice. Stal se tím jedním z mála krajů v Česku bez dluhů. V roce 2020 kraj plánuje čerpání úvěru 400 milionů korun na zaplacení náchodské nemocnice.

Autoři | Foto vymoly.cz

Štítky ČR, správa, hospodářství, investice, Královéhradecký, silnice, Královéhradecký kraj, rekonstrukce, Rudolf Cogan, Starostové a nezávislí, ODS, Oblastní nemocnice Náchod, Martin Červíček, Muzeum východních Čech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královehradecký kraj dá letos na investice opět přes 2 miliardy. Největší část půjde na opravy silnic  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.