Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Dobrovolníci se vrhli na úklid Krkonoš. Za dna dny posbírali dvě a půl tuny odpadu

Mezinárodní akce česko-polských dobrovolníků proběhla v polovině října na svazích Krkonoš. I přes špatné počasí a trvalý déšt vyčistili ve dvou dnech turistické stezky a nasbírali 2,5 tuny odpadu. Úklidová akce se koná pravidelně na jaře a na podzim každého roku, na tu příští můžete dorazit pomoci uklidit naše hory i Vy.

Akce Čisté Krkonoše, jak se jarní a podzimní úklid Krkonoš nazývá, je součástí přeshraničního projektu Partner Krkonošského národního parku. Dobrovolníci tedy vyrazili nejenom v Čechách, ale i v Polsku. Mezi největší zajímavosti, které našli, patří odlétnuté reklamní cedule, kusy polystyrenu nebo pneumatiky od aut.

Naopak mezi nejběžnější patří různé plastové obaly - igelitové sáčky, PET lahve, plechové obaly od nápojů, dále pak papírové kapesníčky a vlhčené ubrousky.

Pohazování odpadků je zlozvykem člověka jako hosta v přírodě - zatímco přinést si občerstvení do hor není problém, odnést s sebou odlehčené prázdné obaly někteří návštěvníci za samozřejmost nepovažují. V přírodě se odpadky rozkládají jen velmi pomalu. Například papírový kapesníček se rozkládá 4 týdny, igelitová taška 25 let a PET lahev 100 let. V horách proto více než kde jinde platí, že co si s sebou do přírody přineseme, musíme také odnést.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto KRNAP | Zdroj KRNAP

Štítky úklid, dobrovolníci, Krkonoše, odpad, příroda, Polsko, Česko, Krkonošský národní park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci se vrhli na úklid Krkonoš. Za dna dny posbírali dvě a půl tuny odpadu  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.