Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nemocnice Královéhradeckého kraje začaly vydělávat. Po loňské velké ztrátě jsou letos v plusu

Nemocnice Královéhradeckého kraje za prvních devět měsíců letošního roku vykázaly zisk 7,4 milionu korun po ztrátě 64,1 milionu korun ve srovnatelném období loni. V kladném výsledku se projevily hlavně zvýšené příjmy od zdravotních pojišťoven. Novinářům to dnes řekli představitelé kraje a Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje. Kraj má nemocnice v Náchodě, Trutnově, Jičíně a ve Dvoře Králové nad Labem.

Ve výsledku hospodaření za první tři čtvrtletí je započítána poměrná část krajské provozní dotace nemocnicím, která by letos měla dosáhnout 224 milionů korun po loňských 236 milionech korun. Peníze kraj dává na udržení chodu ztrátových nemocničních oddělení prostřednictvím takzvané vyrovnávací platby.

Podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Aleše Cabicara nemocnice letos navázaly na zlepšené hospodaření loňského roku. "Nemocnice se ekonomicky ozdravují, potvrdil se trend z minulého roku. Meziroční vylepšení hospodaření je o více než 70 milionů korun," řekl Cabicar.

Nemocnice podle předsedy představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Mariana Tomášika letos zlepšily hospodaření v řádu desítek milionů korun díky společnému dohadovacímu jednání s pojišťovnami o úhradách za péči. Nemocnice také ušetřily společnými výběrovými řízeními, zavedením skupinového DPH či centralizovaným nákupem léků a zdravotnického materiálu, uvedl Tomášik.

Nedostatek zdravotnického personálu se krajské nemocnice podle něj snaží řešit i pomocí takzvaného projektu Ukrajina. "Do nemocnic se podařilo (z Ukrajiny) získat 14 zdravotních sester a další jsou v přípravě," řekl.

K zisku pomohla především nemocnice v Náchodě

K zlepšenému hospodaření přispěly především nemocnice v Náchodě a v Trutnově. Náchodská nemocnice vykázala zisk přes sedm milionů korun po ztrátě 44 milionů korun a trutnovská nemocnice se ze ztráty 14 milionů korun dostala do zisku devět milionů korun. Nemocnice ve Dvoře Králové vykázala ztrátu 0,3 milionu korun a nemocnice v Jičíně byla v minusu devět milionů korun. Podle ředitele jičínské nemocnice Tomáše Slámy by nemocnice za celý rok měla mít vyrovnané hospodaření.

Ředitel trutnovské nemocnice Miroslav Procházka upozornil, že letos náklady nemocnice zatím vzrostly o 44 milionů korun, z nichž 40 milionů korun tvořily peníze na růst platů. Podle ředitele dvorské nemocnice Miroslava Vávry tvoří právě mzdové náklady zhruba 70 procent všech nákladů nemocnice a prostor pro vylepšování hospodaření je tím značně omezený.

Od února by se novou předsedkyní představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje měla stát dosavadní ředitelna náchodské nemocnice Ivana Urešová. Jméno jejího nástupce v čele náchodské nemocnice Cabicar slíbil vedení kraje oznámit do konce října. Dnes uvedl, že ředitele pro Náchod dosud vybraného nemá. "Požádám radní kraje o trochu trpělivosti," řekl Cabicar k svému slibu.

Celkové výnosy vzrostly na téměř tři miliardy

V reakci na přechod Urešové do čela holdingu rezignoval na konci září na post krajského zastupitele starosta Náchoda a poslanec Jan Birke (ČSSD). Tehdy uvedl, že nemocnice Náchod je manažersky a lidsky v rozkladu. Urešová jeho slova dnes odmítla. "Nevím o žádném oddělení, kde by hrozil personální rozklad. Naopak tam, kde došlo k výměnám primářů, tak ta oddělení se dostala během roku a půl, dvou let, z červených čísel do kladných hospodářských výsledků," řekla.

Loni nemocnice snížily souhrnnou ztrátu na 32 milionů korun z předloňského minusu 69,6 milionu. Celkové výnosy nemocnic loni vzrostly o desetinu na 2,93 miliardy korun.

Autoři | Foto Nemocnice Náchod

Štítky ČR, nemocnice, hospodářství, Královéhradecký, TABULKA, 2.VERZE, Královéhradecký kraj, Náchod, Trutnov, Jičín, Dvůr Králové nad Labem, Ivana Urešová, Ukrajina, Tomáš Sláma, Miroslav Procházka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Královéhradeckého kraje začaly vydělávat. Po loňské velké ztrátě jsou letos v plusu  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.