Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Hradecku jsou další dva opravené pomníky obětem války 1866

Členové Komitétu pro udržování památek z války roku 1866 na Královéhradecku opravili další dva pomníky připomínající padlé v prusko-rakouské válce. Jeden je v Probluzi, druhý v Horním Přímu, řekl předseda komitétu Miroslav Suchý. Jde o části obce Dolní Přím.

"Oprava pultového pomníku rakouského pěšího pluku číslo 18 na Probluzi vyšla na 44.200 korun a monumentálního pískovcového obelisku, pomníku rakouského 74. pěšího pluku na 167.343 korun," řekl Suchý.

Oba pomníky jsou z 90. let 19. století a leží v oblasti, kde při bitvě u Hradce Králové operovalo jízdní křídlo rakouské Severní armády a pruská Labská armáda, uvedl komitét.

Na opravu pomníku v Probluzi přispěl spolek Historický C. k. řadový pěší pluk č. 18, Plicní klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové a Královéhradecký kraj. Na opravě druhého pomníku se finančně podílely obec Dolní Přím jako vlastník a Královéhradecký kraj, uvedl komitét.

Prusko-rakouská válka o nadvládu v německých zemích a střední Evropě se skládala z řady bitev, které se odehrály především na území dnešního Královéhradeckého kraje. Vrcholem války byla 3. července 1866 bitva u Hradce Králové, která se stala jedním z nejkrvavějších střetnutí 19. století. Bojovalo v ní téměř 440.000 vojáků, zvítězili Prusové. Během několikahodinové bitvy zemřelo, bylo zraněno nebo zajato přes 50.000 vojáků.

V Česku komitét eviduje přes 1400 památek upomínajících na prusko-rakouskou válku, přičemž téměř 500 je na bojišti u Hradce Králové. Komitét se o ně stará. "Letos bylo na Hradecku odhaleno 11 opravených pomníků," řekl Suchý.

Komitét pro udržování památek z války roku 1866, který byl založen v roce 1888, si dal za cíl pečovat o hroby padlých. Díky tomu se zachoval vzácný soubor památek funerální architektury. Komitét v současné podobě funguje od roku 1990, má asi 120 členů a spolupracuje při obnově památníků a zachovávání odkazu událostí s místními samosprávami a řadou organizací či institucí. Sídlí v budově Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Autoři | Foto camplodin.cz

Štítky ČR, památky, historie, Královéhradecko, 1866, Královéhradecký kraj, pomník, válka, prusko-rakouská válka, Dolní Přím, bitva u Hradce Králové, Horní Přím, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Muzeum východních Čech, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Hradecku jsou další dva opravené pomníky obětem války 1866  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.