Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Orlické hory mají nový turistický cíl, rozhlednu na Velké Deštné

Na 18 metrů vysokou rozhlednu na Velké Deštné v Orlických horách dnes vystoupali za pěkného počasí první turisté. Jejího otevření se zúčastnily stovky lidí. Starostku Alenu Křížovou potěšil zájem turistů. "Možná přišla i tisícovka lidí," odhadla. Rozhledna stojí v nadmořské výšce 1115 metrů na nejvyšším vrcholu Orlických hor, stála 4,7 milionu korun s DPH.

Rozhledna má půdorys nepravidelného pětiúhelníku. Betonové základy vybudovala stavební firma v létě. Ocelovou konstrukci dělníci sestavili ve firemní hale a na místě ji zkompletovali. Konstrukci pak obložili dřevem. Díly nahoru převáželi po asfaltové vozovce, která vede od Šerlichu, ale pro běžný provoz je zavřená.

V minulosti bylo na Velké Deštné několik jednoduchých dřevěných vyhlídek, připomínaly myslivecké posedy. Poslední byla odstraněna před devíti lety. Obec Deštné v Orlických horách o novou rozhlednu usilovala několik let. Její zástupci se domluvili s majitelem pozemků, hrabětem Janem Egonem Kolowratem. Pozemek obci daroval a stavbu také povolilo CHKO.

"Jsme moc rádi, že se nám podařilo rozhlednu postavit. Výhled je super, doufám, že si ho užili i první návštěvníci. Bylo jich tu neuvěřitelně moc. Moc děkujeme panu hraběti, že nám stavbu rozhledny umožnil," řekla starostka Křížová.

Rozhledna je první ze čtyř plánovaných rozhleden na hřebenové trase v česko-polském pohraničí na území hradeckého kraje. Jejich výstavbu dotuje Evropská unie. Další tři rozhledny s podporou EU dotací vzniknou nad Novým Hrádkem, u Olešnice v Orlických horách a ve Vysoké Srbské.

Autoři | Foto Architekti.in

Štítky ČR, rekreace, stavby, turistika, rozhledny, Velká Deštná, FOTO, rozhledna, Orlické hory, Deštné v Orlických horách, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Orlické hory mají nový turistický cíl, rozhlednu na Velké Deštné  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.