Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V dvorské zoo začal přesun desítek zvířat ze safari do zimovišť

V ZOO Dvůr Králové nad Labem začal přesun více než 140 zvířat do jejich zimovišť. Mezi nimi jsou žirafy, zebry či několik druhů antilop. Dosud byly v Africkém safari Josefa Vágnera. Ve stájích zoologické zahrady nebo v expozicích v návštěvnické části zůstanou do jara.

Letos je stěhování zvířat snazší než v předchozích letech, protože nově postavené zimoviště sousedí se safari. "Přechodný domov tam během zimy najde 12 pakoňů modrých, osm zeber Chapmanových a 17 antilop losích. Všechna zvířata do navazujících výběhů nového zimoviště přešla ze safari zcela samostatně, a ušetřila tak ošetřovatelům mnoho práce," uvedla mluvčí zoo Markéta Grúňová.

Pro každý druh jsou stanoveny různé techniky a postupy bezpečného přesunu. Například žirafám dávají zoologové a chovatelé celé léto krmení do ohrad z dřevěných kůlů zvaných boma v safari, aby si na ni zvykly. "V den převozu je tam zavřeme a těsně k ohradě přistavíme nákladní auto.

Žirafy pak nakládací uličkou prochází přímo do přívěsu a my za nimi v uličce postupně po každém jejich pohybu dopředu zasouváme přehrazovací klády, aby se zvířata nemohla vrátit zpět. Poté už je stačí jen převézt a vypustit do stájí," uvedl zoolog Luděk Čulík.

Většina afrických kopytníků ze safari ve stájích nebude celou zimu. Minimální teplota, při níž mohou chodit ven, je okolo minus pěti stupňů, a tak jsou i v zimních měsících ustájená zvířata vypouštěna do ohrad navazujících na stáje.

Jako poslední opustí safari pelikáni. Desítky pracovníků zoo je chytají holýma rukama jak na souši, tak ve vodě. Přesun pelikánů se koná zpravidla v první polovině listopadu.

Dvorská zoo se specializuje na Afriku, velmi úspěšná je v chovu nosorožců či žiraf. Patří v kraji k nejnavštěvovanějším turistickým cílům. Loni ji navštívilo 524.000 lidí.

Autoři | Foto Safari park

Štítky ČR, příroda, zoo, Dvůr Králové n.L., zimoviště, konírna, žirafa, ZOO Dvůr Králové, Josef Vágner, jaro

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V dvorské zoo začal přesun desítek zvířat ze safari do zimovišť  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.