Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Protikorupční organizace má pochybnosti o autobusovém tendru hradeckého kraje za více než 8 miliard

Protikorupční organizace Transparency International (TI) vznesla pochybnosti k osmimiliardovému tendru na výběr autobusových dopravců v Královéhradeckém kraji. Má podezření na střet zájmů mezi autobusovou firmou BusLine a advokátní kanceláří Fiala, Tejkal a partneři, která zakázku administruje. Pochyby má i o rozhodnutí kraje o vyloučení jednoho uchazeče z tendru. TI o tom poslala otevřený dopis předsedovi Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petru Rafajovi. Advokátní kancelář nařčení TI odmítla. Kraj jakékoliv pochybení odmítl. Vyjádření BusLine ČTK zjišťuje.

Hradecký kraj tendr na dopravce pro zajištění dotované linkové dopravy pro léta 2020 až 2030 vypsal loni v říjnu. Kraj již vybral vítězné firmy, ale ÚOHS tendr v polovině září zrušil po podnětu jednoho z účastníků. Účastník soutěže v námitce poukázal na to, že v případě objednání menšího počtu kilometrů se cena vzešlá ze soutěže mění v nevýhodnou. Kraj proti rozhodnutí antimonoponího úřadu chystá podání rozkladu.

"TI upozorňuje na opakovaný výskyt společnosti BusLine a AK Fiala, Tejkal & partneři v zakázkách podobného typu v dalších krajích po celém Česku, jejich možné propojení a tedy i případný střet zájmů," uvedla TI v tiskové zprávě. Podle právníka TI Petra Leyera údajně dochází k tomu, že jsou z formálních důvodů vylučováni dodavatelé nabízející výhodnější podmínky pro kraje, a zakázku následně získává BusLine.

Advokátní kancelář Fiala, Tejkal a partneři ve vyjádření pro ČTK názory TI odmítla. Uvedla, že nemá žádný vztah s jakýmkoliv dopravcem a že plně hájí zájmy svého klienta. "Advokátní kancelář považuje nařčení z nezákonného vyloučení dodavatelů za výraz prosté nespokojenosti některých dodavatelů nezohledňující jejich faktické pochybení," uvedla kancelář. Nařčení TI označila kancelář za nepravdivá, účelová a směřující k ovlivnění rozhodování ÚOHS. Advokáti uvedli, že zvažují právní kroky vůči TI.

TI v tiskové zprávě také uvedla, že advokát Petr Fiala je členem rozkladové komise ÚOHS, která bude připravovat návrh rozhodnutí. Advokátní kancelář k tomu uvedla, že Petr Fiala v této věci z důvodu své podjatosti jako člen rozkladové komise nerozhoduje.

To potvrdil i mluvčí ÚOHS Martin Švanda, podle kterého "nepřichází v úvahu, aby se člen rozkladové komise účastnil jednání o případu, v němž působil jako administrátor". Antimonopolní úřad podle mluvčího ve svém rozhodování postupuje nestranně a pouze na základě platných právních předpisů. "Úřad nebude podléhat nátlaku z jakékoliv strany, ať už ze strany zadavatelů, dodavatelů nebo neziskových organizací, které se snaží prostřednictvím mediálních prohlášení rozhodování ÚOHS dopředu ovlivnit," uvedl Švanda.

V dopise předsedovi ÚOHS vyjádřila TI pochybnost o rozhodnutí kraje o vyloučení ČSAD Ústí nad Orlicí ze soutěže, které se týkalo nesplnění podmínek bankovní záruky. Kraj podle TI v této věci nepostupoval správně. Podle TI bylo zrušení tendru antimonopolním úřadem oprávněné a mělo by být potvrzeno i v rozkladovém řízení.

Kraj se proti názorům TI ohradil. "Absolutně vylučujeme jakékoliv pochybení Královéhradeckého kraje. ÚOHS již dříve rozhodl o zastavení správního řízení, kterým přezkoumával návrh společnosti ČSAD Ústí nad Orlicí. Tato společnost však podala rozklad proti tomuto rozhodnutí," uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček.

Podle výsledku tendru tři z osmi oblastí vyhrála společnost BusLine KHK. Tři má i sdružení Transdev Morava a Audis Bus. Zbylé dvě mají obsluhovat sdružení společností CDS Náchod a P-Transport a sama společnost CDS Náchod.

Autoři | Foto Dopravní podnik HK

Štítky ČR, automobilová, správa, autobusy, Královéhradecký, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Královéhradecký kraj, advokátní kancelář, Petr Fiala, BusLine, Petr Rafaj, Transparency International, CDS s.r.o. Náchod, ČSAD Ústí nad Orlicí, Martin Červíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Protikorupční organizace  má pochybnosti o autobusovém tendru hradeckého kraje za více než 8 miliard  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.