Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lesy ČR a hasiči budou těsněji spolupracovat při prevenci požárů

Ve státních lesích v České republice letos v prvních šesti měsících hořelo téměř dvakrát více než za stejné období loni. Extrémní sucho pokračuje a v lesích přibývá souší. Stoupající riziko lesních požárů přimělo státní podnik Lesy ČR a hasiče k těsnější spolupráci, 31. července zástupci obou institucí podepsali memorandum o spolupráci.

Novinářům to sdělila mluvčí podniku Eva Jouklová. Hasiči například mohou nově využívat jako zdroj požární vody vodní nádrže budované a obnovované v rámci programu Vracíme vodu lesu.

"Podnikáme společné kroky k prevenci vzniku požárů a minimalizaci škod. Vzájemně si poskytujeme data a informace, například o kalamitních oblastech, zdrojích požární vody i lesní dopravní síti využitelné pro zásahové jednotky," uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi. Prioritou podniku je nyní odstraňování kůrovcového dříví, proto lze očekávat, že souší bude stále přibývat. "Je předpoklad, že souší bude víc a víc a tím bude růst riziko vzniku požárů," řekla Jouklová.

Obě institiuce už spolupracují delší dobu

Podle ní je nejčastější příčinou požárů v lesích nezodpovědné chování lidí. "Některým lidem nedochází, že to, jak se chovali v lesích dříve, teď opravdu nejde. Les je často extrémně suchý a stačí velmi málo. Stále se objevují případy, kdy lidé pálí na okrajích lesů ohně neno odhazují nedopalky. To byl také jeden z důvodů, proč jsme memorandum o spolupráci podepsali," dodala Jouklová.

Obě instituce ale spolupracují už několik let, například na projektu Body záchrany. Jde o žluté tabulky s kódem, které lesníci od roku 2016 umisťují podle metodiky hasičů na křižovatkách lesních cest, v horách i rozsáhlých lesních porostech. Nejvíce tabulek, z celkem asi 2500, je ve skalních městech na Náchodsku. Jsou na nich telefonní čísla tísňových linek. "Body záchrany tak pomáhají návštěvníkům při nesnázích, díky nim se ale daří i lépe lokalizovat místo požáru," uvedla Jouklová.

Jen ve státních lesích letos v prvních šesti měsících hořelo 150krát. Oheň zasáhl 41 hektarů a způsobil škodu kolem 4,2 milionu korun. Loni ve stejném období hořelo na území spravovaném Lesy ČR 82krát, a to na 23 hektarech. Škoda dosáhla 2,3 milionu korun. Nejčastěji hořelo v Jihomoravském a Libereckém kraji.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, hasiči, lesy, počasí, sucho, Lesy ČR, les, Lesy České republiky, požár, Česko, Josef Vojáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesy ČR a hasiči budou těsněji spolupracovat při prevenci požárů  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.